2/08/2010

Носии и кецове

Гайди, тъпани, диджейски пулт. Народни носии с кецове. В продължение на 8 месеца фюжън посланици бъркаха български фолклор с модерен бийт в музикална лаборатория на мистичната Родопи планина. Големият финал предстои.


Проектът, наречен Fusion Embassy стартира едва миналата година с една единствена цел- да създава и обединява български музикални проекти с такива от цяла Европа. Всички те пък от своя страна се събират, за да работят за благото на фолклорната ни традиция.

Проектът въплъщава паралелните музикални интереси на съвременните хора, които са привлечени от западно-европейските бийтове, но са съхранили и любовта към тайнството на автентичния български фолклор. Амбицията на Fusion Embassy е всяка година да присъединява нови участници от Европа и да прерасне в международна формация от европейски музиканти. Звучи готино, нали?

Е, скоро ще можем да видим какво се е получило.


Освен това, проектът, както всеки такъв, се състои от няколко части. В една от тях организаторите имат следната цел - да създадат нова фюжън формация, наречена FUSION ORCHESTRA. Тя е селектирана след няколко уъркшопа, които се проведоха в родопското село Долен. В него се включиха млади музиканти (гайда, дудук, тамбура, дарбука, двоянка, кларинет, акордеон, цигулка), българските „фюжън посланици”, и белгийският продуцент и диджей Андрийс. Първите парчета на FUSION ORCHESTRA ще срещнат своята публика на 11 февруари по време на ексклузивен радио концерт, който ще се излъчи на живо от студио 1 на БНР, както и на самия фестивал Fusion Embassy.



КОГА: 13 февруари 2010г., 21:30 ч

КЪДЕ: Галерия Индустриална 11 (сградата на хладилен завод Мраз)


2 коментара:

Анонимен каза...

"Оратница" си личи че подхождат с много ентусиазъм но стилът им е читалищен и може да се определи с фразата "луд на шарено се радва". Парчето което би трябвало да аранжират "Леле Свашке" беше изпълнено в една тоналност и един размер във много елементарен (като за детска градина" вариант. ...и какво стана на това фюжън рали: типичната българска шуробаджанашка работа: журито по-голямата част от което са ангажирани с проекта си избраха за "печеливши" своите колеги с които са работили - "Оратница"! Каргона, Силвър Бийт и Фламбура предложиха композиции които едва ли от Оратница могат да сънуват, а камо ли да запишат и изпълнят! а що се отнася до фюжън - то такъв при Оратница напълно отсъства - ако някой твърди противоположното, то това значи че всяка улична група подвизаваща се у нас е "фюжън"

Buny каза...

Здравейте господин Анонимен.
Аз съм Бъни от група "ОРАТНИЦА".
Вашият коментар е абсолютно неверен и необективен!
Неверен е , защото песента не в във един размер и не е във една тоналност , както сте написали.
Това може да го проверите със някой които разбира съвсем малко от музика , песента я има качена във Ютуб.
Не е обективен коментара ви , защото не сте написали че публиката избра нас.И до колкото помня статистиката на гласовете беше 130 гласа за нас , 80 Силвър Бийт , 55 Каргона , 26 Мерудия , за Фламбура не помня.
Казвате че журито и Оратница са колеги , което е безумно.
Понеже нашият кавалджия веднъж е свирил със Николай Иванов.
Имаше и още 4-5 човека жури , които не помня , камоли да са ми били колеги.
Изкарвате ни виновни че публиката и журито ни избра.
Стилът ни дали е читалищен или не всеки сам може да си определи , но със сигурност не е кръчмарски!
А дали сме фюжън или не пак всеки сам определи , но първо трябва да знае какво означава фюжън.Спред мен сме!