9/24/2009

А С Ф А Л Т

Не исках, никак не исках, но ще започна... наопаки.

Бях на асфалта. Там, под танцьорите. Над тях, около тях. Гледах ги и дълго време, след като очите ми започнаха да се насълзяват, не вярвах.

За първи път присъствах на толкова емоционално, въздействащо и истинско представление. И не става дума за опера или театър. Става дума за ............


Прожектори. Декори. Танци. Перверзия. Седем дни лутане из различни светове, кой от кой по-странни и трудни за достигане. Невъзможни за пресъздаване. Седмицата на танцовото изкуство вече започна и със сигурност разтресе всички, които заедно с мен бяха тази вечер в Националната Опера.

За "Асфалт" хореографът Пиер Регал споделя: "Това шоу ще преобърне надолу с главата всички познати до сега улични митове и легенди." И беше така. Към 20.30ч. на сцената излязоха четири момчета и едно момиче, всичките запознати до болка с това, което се случва на улицата, решени да го предадат чрез танца. Направиха го с такава лекота, че по едно време започнах много сериозно да се замислям дали и аз не участвам в тяхната игра. Предполагам усещате, че точно в момента емоциите ми са в повече, защото преди около един час преживях нещо страхотно.

Представлението беше смесица от танци (и то какви!!), музика, светлинни ефекти. Всички те разказващи истории, в които няма как да не влезеш. А накрая... накрая не искаш да повярваш, че това ти се случва.


Освен "Асфалт", още седем спектакъла ще се опитат да преобърнат света ни и да покажат, че София също е част от европейската културна карта. Групи от Италия, Германия, Белгия и Полша ще показват света, в който живеем, през техните очи. И през нашите собствени. Ще ни объркват, ще ни губят и намират. Ще заместват реалността и ще създават нова.

Кулминацията на седмицата на танцовото изкуство ще бъде в събота, 26 септември, от 20 часа, отново в операта. Тогава на сцената ще се проведат едновременно няколко битки, ще се изнесат няколко урока, всеки от които сам по себе си различен. Зрителите ще станат свидетели на раждането на живота, израстването на човека, превръщането му от малко, беззащитно бебе в консуматор. Един мъж, лежащ на сцената, ще се изправя в продължение на 45 минути, които проследяват дългото пътешествие на човешката еволюция.

Няма коментари: