8/24/2009

Хайвер от тофу вместо пържоли

Местата за хапване из града се увеличават със страхотни темпове. До всеки нов ресторант изникват и заведения за бързо хранене, които ни примамват с най-различни сандвичи и напитки. Малцина обаче се замислят, че хапването на крак не е най-доброто решение дори в забързаното ни ежедневие. Да, не винаги можем да си позволим да идем на ресторант за обяд, но от това зависи здравето ни. А кое е първото място, за което се сещате, когато чуете "здравословно”? Някое вегетарианско, разбира се.
София постепенно се превръща в царството на вегетарианските ресторанти. Освен че места като Dream House вече няколко години привличат все повече фенове, ресторантчетата, които не сервират месо, се тачат от много и различни типове хора. Говорейки за вегетарианство, не си мислете че това означава просто да махнете пилето от пилето с ориза. Противно на очакванията на повечето "месоядни", веги храната е изключително разнообразна и се харесва от всички.
Като един от първите подобни в столицата, Dream House e ресторант, който доказва това. За разлика от външния си вид - средно по-големина помещение на първия етаж на ул.Алабин 1 (безистена) с малки масички, мястото грабва с менюто, което е готово да угоди на всеки. По обяд през седмицата има обедни предложения, които са предназначени най-вече за работливците от съседните офиси, за които до преди години думата „ресторант” беше нещо като оазис в пустинята.
В менюто примамват вкусотии като "Патладжан кус-ку" (патладжан върху канапе от киноа със зеленчуци), нахутени кюфтенца с маслиново песто, задушени картофи с билки и запечени броколи със сирене и сметана. Цените ще се понравят на всеки - основните ястия са между 4 и 6 лв. Ако сте готови да експериментирате, може да разчитате на предложенията на готвачите. Със сигурност ще ви изненадат, като ви поднесат царевичен или морковен таратор. Освен това са способни да угодят на всеки. Готвят само със зехтин, но ако не искате мазнина, ще ви сготвят без. Ако пък сте на диета или имате здравословни проблеми, това е мястото, където ще се грижат за вас още от влизането. Хакерите в кухнята ще приготвят специално ястие, което да се соъбрази с вашия режим. Те са експерти в приготвянето на вкусна и полезна храна и наистина си разбират от работата.
През уикенда, когато няма обедно меню, също има изненади. В събота има чаена вечер, а в неделя - шведска маса, която струва само 7 лв и започва от 14ч. Масата е отрупана с над десет вида ястия, от които може да си взимате по няколко пъти, стига да не препълвате чиниите. "Просто не обичаме да изхвърляме храна", обясняват от ресторанта.
В заведението не се пуши. Според управителите това е повод клиентелата значително да намалява, защото един пушач може да доведе със себе си трима непушачи, но обратното не става. Въпреки това нямат намерение да правят салон или маси за пушачи. Е, за пиенето не можем да кажем същото. В Dream House има най-различни видове алкохол и безалкохолни, но без газирани. Предлагат се и най-различни био сокчета, сред които фаворит е този от бъз. Много свеж, с лимон и лед. Само тук се предлагат няколко вида сокове от бадемови ядки, които се приготвят със спиролина - водорасло, което се оказва най-богатия източник на естествени антиоксиданти от всички видове източници на храна.
Здравословният ресторант „Кибеа”, намиращ се на ул. ?+?+! е голямата изненада в царството на вегетарианските ресторанти в столицата. Той е създаден като част от Центъра за книги и здраве на Издателска къща „Кибеа“ и предлага дори ястия за строги вегетарианци - вегъни. Те освен месо, не консумират животинска мазнина, мляко, риба.
В менюто окото веднага грабват специалитети като хайвер от тофу с царевичен грис, поднесен с мариновано темпе, домашно приготвен пълнозърнест хляб и рукола. Ще си оближете пръстите и при вида на крокетите от магданоз и сусам, които задължително се сервират с изцедено кисело мляко с мента. А за тези, които си мислят че не може да има безмесно руло "Стефани" идва голямата изненада – руло от магданоз и козе сирене, поднесено със сос от печени червени чушки, ориз басмати, орехи и мариновани сушени домати. Предлага се и прясно изпечен хляб от пълнозърнесто брашно и ядки.
Десертите в ресторанта се приготвят с кленов сироп, а не със захар. Това е най-естественият познат подсладител, който в най-малка степен се подлага на рафиниране и сгъстяване. В ресторанта е обърнато и внимание на месоядните, защото в менюто са включени няколко ястия с пиле и риба, които обаче трябва да се поръчат предварително.

В Back Home наблягат на чайовете

Друг столичен ресторант, който примамва с вкусна и здравословна храна, но без месо, е Back Home. Кухнята там е изцяло вегетарианска, с леки препратки към аюрведичната. Заведението се намира на първия етаж на стара къща на ул. Врабча 24. Освен богатия избор в менюто всеки ден има и обедни специалитети. Откъм напитки се набляга най-много на чайовете – има над 50 вида. Голямо е разнообразието на плодови и зеленчукови фрешове. Откъм алкохол обаче ще останете разочаровани – бира има два вида а виното се предлага само греяно.


Няма коментари: