11/22/2010

Опа, опа, София, Европа



„Опа, опа, София, Европа". Това изречение сякаш се превърна в химн на седмицата за всички, които станаха част от магията на Popa Sapka. Румънската банда буквално взриви столичния клуб „Строежа" в четвъртък вечер с алтернативно-народните си ритми. Дима (вокал) и компания ни изненадаха много приятно, подскачайки почти два часа на сцената, зареждайки ни с позитивни емоции и много, много желание да танцуваме. Черешката на тортата беше моментът, в който бандата реши да добави една-две шепи български текст в една от песните си. Вокалистът хвана акордеона и съвсем успешно се справи със задачата да изпее „Обичам да пуша, да пия и да ям. Любов как да правя, също знам" - припевът на култовата песен „Обичам" на The Pomorians.
Специално за „Stand.bg" Дима (зад микрофона) и Дани (бас китара) дадоха ексклузивно интервю, минути преди да застанат пред родната публика за втори път.


Момчета, здравейте. Как е настроението?
Супер, нямаме търпение отново да свирим в България!

Хайде да започнем с историята ви, как се събрахте?
Дима: Popa Sapka е сформирана в Тимишоара, Румъния, преди около две години. Искахме да направим нещо различно.

Дани: Много алтернативни групи свирят прекалено „определени неща". Ние искахме да направим нещо естествено. Всеки един от нас харесва различни неща, слуша различни стилове, които съвсем естествено се събират на едно място в момента, в който започнем да свирим заедно.

Популярни ли сте в Румъния?
Дани: И да и не. Все пак все още сме млада група.

Дима: Хората знаят за нас само в Тимишоара и по родните ни места. Парадоксът е, че сме по-популярни в други страни, отколкото в родината си.

Popa Sapca e името на румънски хайдук и революционер. Неговата история има ли нещо общо с вашата?
Дани: Ха-ха, неговата история ни е любима. Всъщност четири неща формират името ни. Първото е историята за Popa Sapca. След това и името му, комбинацията от двете думи - popa (от рум. светец) и sapca (от рум. шапка). Трето, в Тимишоара Popa Sapka се нарича мястото, на което се срещат хората. Нещо като център на града е. Свирихме там и просто решихме, че това е нашето име. Плюс това се запомня лесно. Разбира се, избирайки си го, без да искаме успяхме да създадем и Pop - Ska като стил.

Как се приема парчето ви America Europa?
Дани: Доста добре. Особено това лято, на Spirit of Burgas, разни хора ни срещаха и ни пееха „Опа, опа, Америка, Европа".

Дима: Тази вечер дори смятаме да пеем „София, Европа". Сменяме текста според града, в който гостуваме.

Скоро записахте EP. Ами диск?
Дима: Първо трябва да подпишем с лейбъл. Пътят е доста дълъг, ние току-що го започнахме и смятаме да го извървим. Тази зима ще задвижим нещата, ще заснемем клип към едно от парчетата ни, а може би дори към две.

И като за финал, няколко думи за вашите фенове в България?
Страхотни сте, имате душа!

11/19/2010

Компот Колектив се включва в третото издание на Reel Feel с Quantic


Музика, комбинирана с уникална селекция анимации. Това е планът за четвъртък, 25-и ноември. Тогава Reel Feel се завръща на сцената на Sofia Live Club за трети път, като специалният гост на вечерта е англичанинът, обитаващ Колумбия – Quantic.

Диджей сетът ще бъде подкрепен от откъси от различни проекти на колектива, пълните версии на които ще могат да бъдат видяни в началото на вечерта, когато Компот ще представи специална селекция от кратки анимации на 6 от своите автори, сред които Весела Данчева, Иван Богданов, Дим Ягодин, Michiel Strum, Матей Бранеа, Аспарух Петров.

Що се отнася до Quantic, освен DJ сет, Reel Feel подготвя и допълнителна негова изява, подробностите, за която ще станат ясни съвсем скоро.

11/15/2010

Стенли се завръща на сцената

Едно от най-обичаните и популярни имена на родната музикална сцена отново ще застане зад микрофона. Става дума за изпълнителят на култовото парче "Обсебен" Стенли. Музикантът тръва на клубно турне, което ще мине през цели осем града.
Обиколката започва на 20-ти ноември в Бургас и ще премине през Варна, Велико Търново, Благоевград, София, Пловдив и Стара Загора. Краят на турнето ще бъде на 11 декември в град Габрово. Организатори на концертите са любимците ни от Строежа, със съдействието на Jack Daniels.

Предвиденият от Стенли сет ще бъде в акустични аранжименти, като на сцената с него ще свирят китаристът на Остава - Георги Георгиев и друг бивш член на групата - Михаил Шишков (клавир, педъл стийл китара). Сред песните, които се очаква да бъдат представени в клубовете са "Обсебен", "Пътят към храма", "Как се казваш", "Стар парфюм", "Жулиета", "Бъди какъвто си", "Дъвка балон", "Да летим над града", още много други, както и общото с Остава "Поля от слънчогледи".
Като част от предстоящото турне, на 2-ри декември в столичния клуб Строежа Стенли ще направи съвместен концерт с група Остава. Билетите за събитието вече са в продажба, като бройката отново е ограничена до 300.


Делнична музика

11/03/2010

Netsky идва за Drum’n’Jazz 2010




Netsky. Това е ключовата дума за тазгодишното издание на дългоочакваното музикално събитие Drum’n’Jazz. Ежегодното издание на мини фестивала ще се проведе на 20-ти ноември в столичния Парти център 4КМ.

След четири успешни издания във формат Drum’n’Jazz, и тази година организаторите от H.M.S.U. се придържат към идеята за авангардна и разчупена програма и ще предоставят на публиката чуждестранни артисти от световна величина: Netsky и Jazzsteppa.

Рядко се срещат артисти като Netsky, които така стремглаво да летят нагоре в класациите. Ако чуете за белгийски дръм енд бейс продуцент, то със сигурност става дума за него. За по-малко от година талантът записва издания за някои от най-големите имена в сферата – Liq-Weed Ganja, Spearhead и Talkin Beatz – и получава подкрепа от класици като Friction, Hype и Fabio. Освен всичко, Netsky е номиниран от Drum&BassArena за „Най-добър навлизащ продуцент” броени месеци след първия си рилийс. Музиката му се откроява със свежо съчетание на раздвижени мелодии и денсфлор бийтове, подсилени с тежък бас. Не след дълго Netsky привлича вниманието на London Elektricity и High Contrast и парчето “Smile” излиза в изданието на Hospitality “This Is Drum and Bass”. През 2010 Netsky издава едноименния си дебютен албум, който вдъхновява слушателите с ефикасен микс от качествени денсфлор ритми, класически вокали и изчистен джънгъл звук – запазена марка на Netsky. Репутацията му става още по-солидна с първокласните ремикси на парчета на Pedulum, Plan B, Leftfield и Swedish House Mafia. Новата звезда на Hospital може да очаква светло и безоблачно бъдеще.

През декември 2006 година един стар и опърпан берлински джаз клуб отваря вратите си за двуседмичен фестивал на музикалните експерименти. В проекта участват джаз музиканти, продуценти и диджеи от цяла Европа. Така се ражда дъбстеп формацията JAZZSTEPPA. През 2009 година агентите обикалят куп фестивали в Англия и цяла Европа, получавайки подкрепа на звезди като Giles Peterson, Hugh Stephens, N-Type.

Освен специалните гости, зад пулта ще застанат и няколко родни звезди. Бalkansky обещава да разтърси земята със звуци от недрата на Балкана, а EXo feat. Magdalena Petrovitch ще представят уникален дъбстеп сет, комбиниран с live изпълнение на чело. За доброто настроение на публиката ще се погрижат и останалите артисти от H.M.S.U.: Mocks, Konspirator, Targy и acidtrip.

Hip-hop minifest на закрито

Второто издание на супер успешния фестивал Hip hop minifest ourside ще се състои в края на месеца в столичния клуб „3 уши”. На 25-и ноември Feelme Crew ще представят алтернативният хип хоп, който е извън сцената. Ще участват част от групите от миналия фест, както и доста нови хип хоп попадения. - професионални музиканти и пробиващи изпълнители, които имат какво да кажат. Имената са: Butilko, А.s.a., STU & iNSANE, Plastic Humour, Mc 4ao, Съсела, Тhe Whokares, Bzd, Mc Pingi и Asoto, БРЦК, Атила. Зад пулта както винаги е Dj Drippy. Хип Хоп-ът е нишката, която обвързва партито, но повечето изпълнители не се ограничават стилово. Ще слушаме old school hip hop, dubstep, funk, jazz, cubana, abstract hip hop, experimental, breakbeat, drum and bass.

След групите ще има Open Mic сесия - всички гости, които желаят, са поканени да се изявят на фрийстайл. Най-доброто МС ще си тръгне с награда. Освен музика, на фестивала ще можем да се насладим на много други неща, които имат отношение към тази култура:, Yo Yo - пърформанс, жонглиране, Live Vj, Проект „Жива статуя”, Изложба на URBAN фотография, интериорни декорации.

11/01/2010

За втори път: Ще се веселим на тихо!

Ура, ура, ура! Минаха почти две години от момента, в който научихме какво е да танцуваш като луд със слушалки на главата. Най-сетне дойде време да го изпитаме отново. Само след няколко дни в София ще се състои второто по рода си Silent Disco парти.

Този път то се организира от водещият производител на гейминг-периферия Razer. Компанията използва партито като повод да представи първия си лайфстайл модел с модул за „тиха дискотека”. Всички ще можем да го изпробваме на 4 ноември в столичния клуб Lollipop.

В центъра на прожекторите ще бъдат Razer Orca – слушалки, разработени специално за запалените меломани. Те ще могат сами да се убедят в качествата на модела от първа ръка – музиката в Lollipop ще звучи директно в ушите на посетителите през отровно-зелените слушалки.

На входа на заведението всеки меломан ще получи чифт слушалки Razer Orca и FM радио с две предварително зададени радио-станции, на които по едно и също време ще се изявяват DJ D и DJ George.


Ура, ура, ура! Минаха почти две години от момента, в който научихме какво е да танцуваш като луд със слушалки на главата. Най-сетне дойде време да го изпитаме отново. Само след няколко дни в София ще се състои второто по рода си Silent Disco парти.

Този път то се организира от водещият производител на гейминг-периферия Razer. Компанията използва партито като повод да представи първия си лайфстайл модел с модул за „тиха дискотека”. Всички ще можем да го изпробваме на 4 ноември в столичния клуб Lollipop.

В центъра на прожекторите ще бъдат Razer Orca – слушалки, разработени специално за запалените меломани. Те ще могат сами да се убедят в качествата на модела от първа ръка – музиката в Lollipop ще звучи директно в ушите на посетителите през отровно-зелените слушалки.

На входа на заведението всеки меломан ще получи чифт слушалки Razer Orca и FM радио с две предварително зададени радио-станции, на които по едно и също време ще се изявяват DJ D и DJ George.

Sofa Surfers с първи концерт в България


След създателите на електро суинга Parov Stelar Band, Bushmills води още едно познато и обичано име в България. Става дума за трип-хоп реформаторите Sofa Surfers.

Австрийската банда, определяна като новата силна вълна в трип-хопа след легендарните Massive Attack, ще взриви столицата на 3-ти декември. Концертът ще се състои в Sofia Live Club.

Sofa Surfers е формация от изявени арт личности, обединени от жаждата си към екперименти с музика и визия. Верни на стила си да заличават границите между различни поп култури, австрийците умело смесват „черна музика”, „дъб култура” и „бял рок”. Небезизвестният Richard Dorfmeister забелязва Sofa Surfers още с лансирането на дебютния им сингъл и прави емблематичен ремикс с тяхното парче Sofa Rockers. В своя дебютен албум от 1997 Transit, групата залага на дъб музиката, но с всеки следващ проект тезвучават все по-предизвикателно и разнообразно. Sofa Surfers демонстрират категорична промяна в стила си в своя четвърти албум, наречен Encounters-много ритмичен и с редица гост музиканти, сред които Sensational, Oddateee, Jeb Loy Nichols, DJ Collage и Mark Stewart. А последният Blindside е още по-категоричен, по-провокативен и искрен от всякога.

John Creamer идва да бори страха у нас


Култовият диджей John Creamer идва отново в България. Този път поканата му е свързана със старта на нова инициатива на лейбъла SSS Production –„Get rid of the fear” (от англ. премахни страха). На 12 ноември той, заедно с прогресив хаус легендата Marshall, ще застанат зад пулта в столичния клуб Ялта.

John Creamer е добре познат на българската публика със своята оригинална продукция и ремикси като: “Troy”, “Love in Traffic”, “Wish You Were Here”, “Something to Lose”, “Till There Was You”, които го превръщат в модератор на вкус за цяло едно поколение хаус фенове. Marshall, познат още като Luigi Rocca е международно признат диджей с над 80 официално издадени сингли. Неговата продукция е подкрепена, пускана и ремексирана от диджеи като: Danny Tenaglia, Tiesto, Richie Hawtin, John Acquaviva, Bob Sinclar, Dubfire и др.

Част от проекта „Drugness Relief Opening Season Party” е и уникална изложба под надслов - „Get rid of the fear”. Тя ще представи шест плаката, изобразяващи шест популярни личности, дръзнали да споделят най-големите си страхове. Организаторите ще разкрият техните имена в деня на откриването, като единственото, което издават е, че пред обектива застават певица, дизайнер, актриса, моден редактор и танцьор.

Делнична музика