7/24/2010

Малиново вино и водка с диня на плажа


По морето по традиця всяка година по това време кипи усилен труд. Въпреки че повечето заведения из курортите отварят най-късно до средата на юли, има и такива, които до края на месеца все още редят дъски. И, за разлика от голяма част от комплексите, сякаш тази година Созопол реши да спре с порочната практика всяко следващо лято поне по десет нови капанчета да изникват около чадърите на плажа.

Тази година ще бъде запомнена от любителите на града на слънцето с едно: опресняване. Абсолютно всички заведения залагат на новия дизайн, още повече че след като се въведе забраната за шум след полунощ, голяма част от дискотеките ще заложат все повече на „дневна” клиентела. Да, има разни нови капанчета, които да освежат плажаджиите с вода, кюфтета и платена тоалетна, но не предоставят нужния комфорт за разлагане на плажа. Едни агенти обаче показаха за поредна година, че нищо не е такова, каквото изглежда.

Едно от най-любимите и най-посещаваните от младите хора в Созопол заведения – „Малката текила”, откри свой клонинг (ама не съвсем). Новото заведение, наречено звучно „Бар мар” се намира насред най-голямата лудница в града – в центъра на така наречената „Весела уличка”, където се намират повечето дискотеки и барове на Созопол. Разбира се, съвсем в стила на текилците, барчето е скрито и в него се влиза през една алейка, заобикаляща меката на чалгата „Харем”. След като подминете латексово белите кожени сепарета и маси с наргилета на ориенталският клуб, пейзажът се сменя на 180 градуса. Кръгъл бар, високи и меки столове, масички покрай пясъка, пейки. И всичко това в стил, който по нищо не показва, че това е поредното „капанче” край плажа.

„Бар мар” определено се отличава сред останалите барчета, пръснати из плаж „Харманите”. Първо вниманието хваща разпределението на местата. Всичко е направено така че да има къде да седнеш и да се отпуснеш през деня, но и да можеш спокойно да се разходиш, а дори и разтанцуваш, ако си избрал барчето за своите среднощни забавления. Цялото заведение е в лилаво-бялата гама, като лилавото сякаш надделява и това се вижда още с първия поглед към бара. Над него стилно са провисени няколко „пердета” на цветя, като същият материал е използван и за декорацията на високите столчета.

По периферията има малки масички, които заявяваме, че изглеждат супер дизайнерски. А, в интерес на истината, не са. Направени са кажи-речи с подръчни материали и представляват масички, които сякаш са облепени с вестници. Вестник е и другата ключова дума при обзавеждането на „Бар мар”. Разпитахме тук-там, но се оказа, че журналисти сред тях няма и остава загадка от къде е тази страст към пресата.

Но, виж, за страстта към морското няма питане. Със сигурност си забелязал, че повечето заведения напоследък залагат на определен стил – гръцка таверна, хаус бар, дюнерджийница... В случая е заложено на най-простото и най-типичното за тези географски ширини – морето. Няма вази и статуи, донесени от другия край на света, нито картини на странно извратени художници. Има само миди и цветя. Където и да се обърнеш, около теб всичко ще напомня за морето, което в интерес на истината, където и да седнеш, все ще е на няколко метра от теб.

Ако си от онези, за които тоалетната е показателят за стил и качество на едно заведение, то си открил своето място. Да, всички трябва да се съгласим с факта, че повечето капанчета по морето изобщо не държат на тоалетните си. Взимаш ключа от бара, установяваш, че преди теб никой не се е постарал да заключи и попадаш на място, на което най-спокойно би могъл да се снима филм на ужасите. Сега потъркай очи и продължи да четеш. Сервитьорката на „Бар мар” ще ти даде мида, на която е закачен ключ. И, с извинение, никога не съм си мислела, че ще говоря така за тоалетна, но досега само едно заведение (и то в Пловдив) е успявало да ме впечатли толкова много с WC-то си. Страхотни лилави плочки, някои сякаш направени от вестник, лилаво казанче, облепено с вестник, всички аксесоари, нужни в една тоалетна и.. стига толкова.


Тук вече трябва да се питаш кое е общото с „Малката текила”. Екипът на бара е част и от „Бар мар”, само че този път иска да наблегне и на една друга, по-популярна клиентела. Тази на плажа. За да се поглезиш в менюто има всичко необходимо: ягодово фрапе с банан (3.90лв), различни плодови шейкове (3.50лв) и, разбира се, всички останали познати видове алкохолни и безалкохолни напитки. Цените са относително ниски за бар на плажа – безалкохолните са по 1.50лв., малко вносно – 3.80лв, алкохолът родно производство – 1.80лв. Бирата варира между 1.30 и 2.70лв. На бара се предлага и страхотно малиново вино, което със сигурност няма да срещнеш в менюто на друго заведение. Цената му е 9 лева за половин литър. В менюто има и специална секция, наречена „Летни наслади”, която съдържа изкушения приготвени от водка, истински плод и лед, както и пет вида дайкири. За хапване няма, но да не забравяме, че барчето е на няколко крачки от „Веселата уличка” - раят на ресторантите и палачинките.


снимки: Зора Романска

7/16/2010

Massive Attack проговориха български

снимка: Борис Войнарович, в. Монитор

Колко души побира зала „Фестивална”? Правилният отговор е: „Много!”. В четвъртък вечерта в това се увериха всички, решили да се потопят в магията, наречена
Massive Attack.

Началото на концерта даде ангелският глас Мартина Топли-Бърд. Повече от половин час нежни мелодии, подкрепени с включвания от публиката, нажежаваха атмосферата. Покланяйки се след всяко парче и поздравявайки на чист български, към 20.45 приказната фея слезе от сцената. Последва близо половин час тягостно чакане на трип хоп легендите Massive Attack.

„Добър вечер!”, каза на чист български самият Робърт дел Ная, излизайки на сцената в 21.15, заедно с цялата група от музиканти зад себе си. Двучасовата разходка из творчеството на Massive Attack започна с United Snakes от последния албум “Heligoland”. Бурни аплодисменти и крясъци огласяха залата, която през цялото време се пръскаше по шевовете от хора, за които четвъртък вечер бе сбъдната мечта.

Групата продължи с Babel, след което ни върна с 12 години назад, изпълнявайки Risingson от култовия албум „Mezzanine”. Минута мълчание и на сцената се качи гласът, без който Girl I Love You нямаше да е същата – самият Хорас Анди. Единственият вокалист, който присъства във всички албуми на бристолските трип хоп легедни, побърка всички с меланхоличния си глас. Кулминацията за всички, без съмнение, бе изпълнението на Teardrop, за което на сцената отново се качи самата Мартина. За миг си мислиш, че това са били най-магическите шест минути за вечерта, релаксираш със следващата песен и Хорас Анди отново се качва на сцената, за да изпълни едно от най-красивите парчета на Massive Attack – Аngel. Страхотно е да видиш как 5 000 души изпадат в екстаз, крещяши „Love you, love you, love you, love you”. Атмосферата стана още по-вълшебна след края на Angel, когато на сцената се качи гост-вокалистката Дебора Милър, за да изпълни легендарното Safe from Harm.

Разбира се, слизането от сцената на Massive не означаваше край на концерта. Това беше може би едно от малкото събития от подобен характер, на което се чуват толкова силни аплодисменти. Около пет минути неспирно викане, ръкопляскане. И заслужено. Всички вокали се събраха отново на сцената, за да изпълнят Splitting The Atom, след което Дебора Милър остна зад микрофона, за да ни разтърси с невероятното изпълнение на Unfinished Sympathy. Групата напусна сцената за втори път, но само за да чуем как Грант Маршал се връща и казва „Господи, това е страхотно! Уникални сте”. Последният миг наслада за тази вечер бе изпълнението на трип хоп химна Karmacoma.

Залата светна малко след 23 часа и всички започнаха да се изтеглят към изходите. Тъжни, че приказката е свършила, но сигурни в едно - музиката обединява хората.



ЛОЗУНГИТЕ НА КОНЦЕРТА


Massive Attack успяха да ни накарат да се почувстваме така, сякаш не ние сме отишли да ги гледаме, а те нас. Зад изключително семплата сцена имаше огромна видеостена, на която през цялото време течаха цифри или надписи на български. Статистическите данни и информация за цената на петрола се редуваха с цитати на известни автори. Публиката буквално изригваше в смях по време на култовото парче Inertia Creeps, когато на стената течаха надписи от рода на „Драго Чая ходи с баба”, „Енрике Иглесиас кара гол колело”, „Памела се отказа от силикона”, „Африканец иска да мачка гърдите на Преслава”.


7/07/2010

Massive Attack с невиждано светлинно шоу за концерта си у нас


По-малко от десет дни остават до концерта на кралете на трип хоп-а Massive Attack в България. Най-любопитният музикален експеримент на 2010 година продължава с пълна сила, а за концерта си у нас Robert del Naja и Grant Marshall идват у нас с невиждано досега светлинно шоу

Massive Attack с лекота омагьосват световни столици и фестивали на път към София, където на 15 юли в зала “Фестивална” ще подарят част от магията си и на българските фенове. В нажежения юлски календар времето до уникалната първа среща с дуото британски трип-хоп богове се топи неумолимо, а самите Robert del Naja и Grant Marshall се заканват, че ще те накарат да се почувстваш така, както никога преди. Макар звученето на бандата да въздейства на сетивата на всички възможни равнища, не си позволявай да затваряш очи, потопен дълбоко в мелодията на някоя песен. Massive Attack идват у нас с невиждано досега светлинно шоу. Те пристигат с пълен пакет осветление и LED екран с размери 15 x 12 м, състоящ се от 15 фрагмента. Позиционирана в дъното на сцената, своеобразната стена фон ще се превърне в основния действащ елемент в развитието на шоуто. Прожектираната на нея впечатляваща мултимедия е прецизно съобразена със сетлиста от песни. Нещо повече: по желание на Масив Атак част от визуализациите ще са ключови фрази, изписани на български език.

И макар световното турне на бандата да минава под знака на най-новия им албум “Heligoland”, ще чуеш на живо и едни от запазените парчета на трип-хоп легендите от Бристол през годините. “Unfinished Sympathy”, “Karmacoma”, “Teardrop”, ”Intertia Creeps”, “Angel”, “Safe From Harm” са само част от изкушаващите дестинации в музикалната разходка през различните стилове, албуми и реалности, на която ще се отправим идния четвъртък.


Чети още за музиката на www.beatnsound.bg