5/18/2010

ParkLive 2010 - дръжте главите!




"Уникално шоу! Страхотни банди, нестандартно място,

3D парти и ... поне 10 лева за такси. "


Това си помислих току що, прочитайки новото инфо за тазгодишното издание на ParkLive. Денс великаните Groove Armada откриват фестивала, който ще се състои не къде да е, ами в парка до Терминал 2 на летище София. С естествения си амфитеатрален терен мястото има всички предпоставки да се превърне в една от новите сцени на София за прояви на открито. Не сте чували за него, защото е изграден едва през юли 2009 г. по проект на Европейския съюз и е най-новият в София.

Groove Armada ще ни помогнат да стъпчем тревата, идвайки у нас заедно с 10 членната си банда и две вокалистки. В този момент разстоянието от новият парти център до дома спира да ме интересува. Ще бъде жестоко! Най-накрая всички почитатели на Groove Armada ще станат част от невероятните партита на групата, които по мащаб и емоция могат да се сравняват само с тези на Chemical Brothers и Underworld. За гостуването си у нас бандата обещава, че ще отвее главите на всички с чисто новия си албум Black Light. Самите те споделят: “Ако трябва публиката да ни познава само с един албум, категорични сме, че искаме това да е Black Light.“

И това не е всичко. Фестът обединява сили с J&B Party Weekend, за да предложи на меломаните уникално 72 часово музикално изживяване на две сцени. След концерта на Groove Armada, на парти сцената на J&B всеки посетител ще може да сложи специалните 3D очила и да бъде част от първото 3D Disco парти в България. Освен че ще танцуват, хората ще могат да се наслаждават на 3D визии, които ще направят преживяването им на фестивала уникално. Финалът на 18-ти отново ще сложи не кой да е, а самият майстор диджей на големи партита - Adam Freeland. Хедлайнери на 19-ти юни ще са създателите на съвременното танго Gotan Project, а след магнетичния им спектакъл на сцената гостите ще се потопят в новия аудио визуален проект на основателите на Ninja TuneColdcut. След това на сцената ще се качи господарят на дръм & бейса Goldie, който пък ще отстъпи мястото си на момчетата от HMSU.

На 20-ти юни звездите ще са култовата британска трип-хоп банда Morcheeba, които пристигат за първия си концерт у нас със своята оригинална вокалистка – жената с най-нежния глас Skye.


Специално и само за 3D disco партито излизат и нови еднодневни танцувални билети на цена от 20лв за 18ти и 19ти юни. Те ще важат след 23.30ч и ви дават достъп до партито на Adam Freeland, както и до водопада от звуци на Coldcut и Goldie.

5/16/2010

Махат фермата от Facebook?



Фермери, внимание! Приберете пушките, изключете печките, изорете нивите и съберете яйцата! Задава се буря. Сайтът, който е склад за вашите трактори и извор на млякото от кравите ви, скоро може да ви изостави. Социалната мрежа Facebook може да остане без най-популярните си приложения ­ игрите FarmVille, Mafia Wars и Cafe World. Причината е в разногласия между ръководството на сайта и компанията разработчик Zynga.

Със сигурност сте чували за популярната ферма, която не само че се играе във всеки офис, дом и компютърен клуб, а обиколи и новините, предизвиквайки не един или два скандала. Над 70 милиона души по целия свят играят на FarmVille, превръщайки дигиталната сеитба в най-популярното в света компютърно развлечение. Именно това е най-известното заглавие на Zynga ­ може би най-големият играч на пазара за развлечения за социални мрежи. Компанията разполага с десетки забавления, сред които и игрите Mafia Wars и Cafe World, също достъпни чрез Facebook и превърнали хиляди потребители в зомбита пред компютъра.

Напоследък двете компании не могат да говорят на един език. Търканията помежду им вече се отразяват негативно както на социалната мрежа, така и на Zynga. Компанията разработчик получава платформа, осигуряваща достъп до база от 400 млн. потребителя, а Facebook взема твърде висок процент за предоставяне на услугите. Именно процентът на отчисленията е причина за скарването. В Zynga са недоволни, че трябва да дават 30% от всичките си печалби на Facebook. Размерът на комисионната бе обсъждан на среща с ръководството на социалната мрежа, но за жалост без резултат. От Zynga дори вече обявили, че са готови да стартират собствена социална платформа, която ще носи името Zynga Live. Всички нейни игри засега ще бъдат достъпни от Facebook, MySpace, Twitter и други мрежи, но по същия начин на тях ще може да се играе и на сървърите на Zynga.

За мнозина пускането на портала не е добра идея. Повечето, които следят темата, са на мнение, че игрите на Zynga са интересни именно защото са интегрирани в социалната мрежа. Потребителите се забавляват заедно с приятелите си, споделят кокошки и тухли в профилите си и се хвалят кой колко яйца е събрал.

Хората свикват с новостите и промените в интернет особено когато става дума за Facebook, където това е ежедневие, но дали пускането на портала Zynga live е добра идея, е трудно да се каже. Дали върлият фермер ще зареже посевите си в името на едно по-добро бъдеще за разработчика на играта, или ще се опита да намери заместител на дигиталната фурна в социалната мрежа? Преговорите продължават и окончателно решение по въпроса все още не е взето.

5/04/2010

Fatboy slim идва с тричасов сет на морето


Легендарният диджей Fatboy Slim идва в България с минимум тричасов сет през лятото. Пионерът, който наложи биг бийта като музикален стил ще взриви ивицата край Cacao Beach в Слънчев бряг на 6-и август. Покорил всички класации с абсолютните хитове като “The Rockafeller Skank”, “Right Here, Right Now”, “Praise You”, той работи и с звезди като U2, Madonna, Cornershop, Wildchild, Beastie Boys, Fluke. Хедлайнер е на почти всички големи фестивали и е сред малкото диджеи, които успяват да съберат на свое парти над 250 000 души - през 2002 г. на плажа на Брайтон. И след този паметен ден неговата парти марката Big Beach Boutique гостува на различни екзотични места, като Рио де Жанейро, а тази година ред е и на българското Черноморие. Организаторите обещават изключителен купон и невиждани светлинни ефекти, за които се грижи специален екип, избран от самият диджей.

Първата визита на Fatboy Slim в България се осъществява в рамките на организираният от Yalta club Solar Summer Festival 2010, който ще превърне Слънчев бряг в парти център на морето за цял един месец. Селекцията на феста е повече от разбиваща и дори само името на Fatboy Slim го доказва.

Многобройните фенове на електронната музика ще бъдат изкушени от мега партита всеки уикенд от 31-ви юли до 20-ти август с гостуването на най-големите имена от световната клубна сцена. Българското участие ще е в лицето на резидентите на Ялта & Solar DJ Juan Alvarez и Liubo Ursiny.

Грандиозното начало на Solar 2010 започва още на 31-ви юли с техно магнатът Richie Hawtin. Купонът продължава на 6-и август, когато зад пулта ще застане Fatboy Slim. На следващият ден, но в Bedroom Beach, феновете ще зарадва любимецът на българската публика Sandy Rivera, който тази година идва у нас с нов албум - The Blackwiz Farm. Следващият парти уикенд е запазен за диджей № 1 за последните три години - Armin Van Buuren. На следващия ден, 14-ти август, парти вълната ще залее Bedroom Beach с тандема Mark Knight & Martijn Ten Velden, които не за пръв път идват у нас. Миналата година с шестчасов сет те подлудиха българската публика и именно събитието в България Mark Knight обяви като най-доброто му парти за 2009г. в класацията на DJ Mag TOP 100.

Финалът на Solar Summer Festival 2010 се пада на нюйоркската хаус легенда Victor Calderone. На 20-ти август на Cacao Beach всенародният любимец за пореден път ще омагьоса българските фенове, които по традиция задължително посрещат изгрева на черноморския бряг.