2/17/2010

Една история

От известно време (по-точно месец) си мисля за един десерт... Този десерт е много, много специален. Той е сладък, но и солен. Той е студен, но е най-подходящ за зимните следобеди и нощи. Той се приготвя бързо, но сетивата го помнят дълго.
Най-точно бих описала този страхотен десерт, ако ви кажа, че е като влюбването - не усещаш кога е готов, завладява сетивата ти и, когато свърши, искаш още и още.

От месец се канех да го направя за един специален за мен човек. Днес бях в не особено добро настроение и беше повече от наложително да поготвя.
Нина ме попита какво е това неистово желание да вися над печката. Въпреки че си нямам свой кулинарен блог, за мен кухнята е свещено място, а готвенето - удоволствие, така че, Нинче (отговорих аз), за мен ще е повече от приятно най-сетне да направя този десерт. Реших да не чакам повече. Реших да не чакам никого.

Взех сметаната, прясното мляко, желатина, ванилията и много, много любов. Всичко се готви с любов, но този специален десерт, който все още искам да поднеса на онзи специален човек, не съдържа особено голямо количество. Той е пълен с обожание. Всяка порция е пълна и с емоции.
На всички ни е ясно, че когато много искаш нещо да се случи, то се случва. Нещата, които искам, сега се намират и в малките купички в хладилника. И свършват бързо, защото си хапват любимите ми хора. Хапват си и поемат тази заразна емоция, това силно желание, което кара всички ни утре да бъдем една идея по-щастливи, една идея по-уверени, отколкото бяхме днес...
Panna Cotta

2/16/2010

2/08/2010

Носии и кецове

Гайди, тъпани, диджейски пулт. Народни носии с кецове. В продължение на 8 месеца фюжън посланици бъркаха български фолклор с модерен бийт в музикална лаборатория на мистичната Родопи планина. Големият финал предстои.


Проектът, наречен Fusion Embassy стартира едва миналата година с една единствена цел- да създава и обединява български музикални проекти с такива от цяла Европа. Всички те пък от своя страна се събират, за да работят за благото на фолклорната ни традиция.

Проектът въплъщава паралелните музикални интереси на съвременните хора, които са привлечени от западно-европейските бийтове, но са съхранили и любовта към тайнството на автентичния български фолклор. Амбицията на Fusion Embassy е всяка година да присъединява нови участници от Европа и да прерасне в международна формация от европейски музиканти. Звучи готино, нали?

Е, скоро ще можем да видим какво се е получило.


Освен това, проектът, както всеки такъв, се състои от няколко части. В една от тях организаторите имат следната цел - да създадат нова фюжън формация, наречена FUSION ORCHESTRA. Тя е селектирана след няколко уъркшопа, които се проведоха в родопското село Долен. В него се включиха млади музиканти (гайда, дудук, тамбура, дарбука, двоянка, кларинет, акордеон, цигулка), българските „фюжън посланици”, и белгийският продуцент и диджей Андрийс. Първите парчета на FUSION ORCHESTRA ще срещнат своята публика на 11 февруари по време на ексклузивен радио концерт, който ще се излъчи на живо от студио 1 на БНР, както и на самия фестивал Fusion Embassy.



КОГА: 13 февруари 2010г., 21:30 ч

КЪДЕ: Галерия Индустриална 11 (сградата на хладилен завод Мраз)