2/29/2008

Делнична музика

Пак съм си аз! След няколко седмици буквален социален застой, отидох на кино, бях сред повече от 50 човека, а сега даже отново ще танцувам! Връщам се към нормалните си темпове, към нормалното си ежедневие/еженощие.

Dirty Dancing Havana Nights Soundtrack

Най-хубавото парче от този саундтрак за мен е това от клипа. Супер емоционално, изпълнено с движение и страст. Също като Dirty Dancing. В първата част някак си се откроява повече самия филм, отколкото музиката, докато при Havana Nights става обратното - не толкова добра актиорска игра, емоция, passion, колкото невероятни и динамични ритми. Но и двете части, като цяло, за мен са едно невероятно танцово-музикално приключение.

Кажете много неща с малко думи...

В интернет пространството се появи първият български микроблог портал – edno23.com. Той представлява блог, в който обаче имате ограничение от към символи, в случая - само 160. По този начин можете да споделите с останалите потребители какво правите в момента, как се чувствате или пък за какво мислите. Регистрацията в edno23.com отнема не повече от една минута, като след това получавате свой уникален адрес. След като станете част от системата, можете да изберете кои потребители да следите. По този начин винаги ще знаете какво се случва с тях. Освен това, можете да добавите и тагове за себе си към профила си. Те ви позволяват да въведете думи и фрази, които ви отличават. По този начин тези, които ви търсят, ще ви намират по-лесно.

Как се става микроблогър
За да станете
микроблогър трябва да пускате съобщения, и то по повече от едно-две на ден, без това да се превръща в чат. Публикуването става от главната страница на вашия профил. Постингите са разделени на пет вида – само мои (лични неща), с приятели (съобщения на тези, които следите), @мен, любими и директни. Ново съобщение можете да пуснете както чрез бутона „Нов пост”, така и с натискане на клавиша P от клавиатурата. От edno23.com са създали и допълнения към лентите с инструменти на браузърите, както и мобилна версия на страницата. А за тези, които все пак искат да останат верни и на блогването, в edno23.com има специални разширения, чрез които да интегрирате страницата си, за да могат читателите да ви следят по-лесно.

По света

Twitter.com
Това е един от първите световни микроблог портали. Постингите в сайта отговарят на един единствен въпрос – „Какво правиш?”. Целта е хората от обкръжението ви винаги да са информирани относно това, което се случва с вас.
Jaiku.com
Тук можете не само да пускате съобщения, но и да споделяте песни посредством
last.fm и дори новини чрез google reader. Особено интересна възможност в Jaiku е онлайн адресната книга. В нея освен телефони и адреси може да се добавят и състояния. По този начин, преди да наберете даден номер, ще разберете какъв е статуса на потребителя – не мога да говоря, в чужбина съм и т.н.
Pownce.com
В Pownce имате възможност да пускате както съобщения, така и файлове, връзки и събития. По този начин можете да подсетите приятелите си за наближаващия празник, или пък да споделите любим сайт или песен. Те от своя страна, могат да коментират нещата, пуснати от вас. Всичко това може да се прави както през браузъра, така и чрез специалния Pownce софтуер.


2/27/2008

Сензорна приказка

През последните месеци хит при мобилните телефони са сензорните технологии. Те, в допълнение с различните „интуитивни” екстри, уж предсказват какво искаме да направим. Самите екранчета и бутони просто са програмирани така, че да се променят, в зависимост от приложението. Така, когато отворим музикалния плеър виждаме само Play, Pause, Stop, Back и Forward. Е, да, друго си е само с пръст да привлачиш песента напред или да я върнеш назад. Без да натискаш Forward или Back в продължение на 10-тина секунди. Определено това е едно удобство, което ще направи така, че функциите в телефоните да се използват на максимум. Вече няма да забравяме, че имаме календар, списък със задачи или пък мини-редактор на снимки. Просто достъпът до тях ще бъде по-лесен. До тук с интро-то.
Да си дойдем на думата. Тъй като съм фенка на модерните технологии, нямаше как да пропусна и представянето на
LG Viewty миналата година. Това е първият мобилен телефон, с качества на фотоапарат - 5MP камера и 120fps не звучи зле, нали? Само че, седмица или две по-късно, прибирайки се от работа, нямаше как да пропусна и огромния билборд разпънат на Орлов мост – „Представи си...”Представи си пет мегапикселова камера и три пъти оптично увеличение. Да, представих си го. Видях го преди броени дни в магазина на Germanos, и какво? Дааа ама това не е просто да си представиш, ами и да разбереш, че Samsung го предлагат. И изглежда до сущ като Viewty.От тук започва завръзката.
Четеш ли блога ми, ще знаеш, че преди няколко седмици се прибрах от едно невероятно изложение
Mobile World Congress в Барселона. Там прилежно и щастливо отразих събитието, за което се говореше, викаше, абе въобще беше навсякъде – официалното представяне на LG KF700 и KF600. Те са „интуитивни телефони”, които имат невероятната „способност” да ви дават точно това, от което имате нужда. Без преструвки, без заобиколки. Искаш да снимаш – ето ти камерата. Когато тествах KF600, взимайки го в ръце, едвам се сдържах да не поискам книжката с инструкциите. Прибрах се притеснена у дома, че няма да направя нищо, включих телефона и... воала! Елементарно, Уотсън. Не бях виждала по-лесен за използване телефон. Второто му екранче е толкова симпатично, а младите момиченца като мен по цял ден могат да се забавляват като сменят темите и стиловете менюта, или пък минават от режим „Звук” в „Безшумен”.
Та, разхождам си се аз из зала 8 на
Fira de Barcelona стигам до щанда на Samsung – шах и мат! Samsung Soul – телефон с душа. Предчувства, предвижда, гадае, Петмегапикселов слайдер с магичен тъчпад, който се „приспособява” към желанията на потребителите и се променя, в зависимост от приложението. Прави навигацията в менютата „интуитивна”.Абе с две думи нещо като LG KF600 и KF700, само че Samsung Soul. Завъртях се малко в страни, отидох да разгледам „сергията” на Motorola и какво да видя - още една очаквана изненада! Супер невероятния музико-камеро-фон MOTOROKR E8 също се променя, също предусеща. Неговият интуитивен ModeShift интерфейс ви позволява едва ли не да превръщате устройството от телефон в MP3 плеър, после в цифрова камера, после обратно в телефон... Може да звуча малко критично, но GSM-a наистина е много сладък – той е изключението от останалите, за които писах до тук. Rokr няма сензорен екран. Има сензорна клавиатура. Тя е толкова малка, че направо да си помислиш, че не става дума за Motorola (с техните големи телефони....). Бутоните се променят, в зависимост от приложението. Телефонът някак си ми се струва едно от хубавите, компактни, нови неща, които Motorola наистина имаше смисъл да представя. (б.а. останалото си беше същото – големи телефони с капаче, познатите ни плоски клавиатури, но повече функции и екстрички).

Да заключим всичко, което изписах досега. Телефоните са като дрехите – има си мода, има си време. Както сега са хит интуитивните телефони, догодина може би всичко ще е като прототипа на Sony Ericsson Walkman W380 махаш два пъти над камерата и алармата ти е изключена. Махаш още веднъж, и звъниш в работата. След още една година – само ще си помислиш, колко много ти се яде хамбургер от Burger King и той вече ще лети от Сърбия (ако до тогава не са открили и у нас) и ще те чака пред вратата. И в същото време, едни ще твърдят, че са създали уникална технология, а след седмици на технологичния подиум ще са десетки фирми, уж разработили свои устройства, по свой начин, със свои мозъци. И никой няма да знае кой е бил първия, кой говори истината. Просто защото ще спре да ни пука. Телефона в джоба, слушалките в ушите, и край на гадачките.

2/22/2008

Делнична музика

Тази седмица се отдадох на понякога мразените от мен хип-хоп (или рнб) ритми. Някак си толкова банални в ушите по улицата, но толкова харесвани в петък в Sugar...

Brooke Valentine - Chain Letter НО не съвсем

Хвърлям се и на разни други песни на същата изпълнителка. Чернокожата дива ме плени преди време с парчето си Dope Girl. В момента отново я слушам и като гледам, май ще реша да изляза навън... До преди малко си мислех колко много ме мързи да излизам точно сега, и колко ще е хубаво да изгледам последния епизод на Lost и да си легна, но... като се замисля, май ми дойде настроението. И то с новото Boogie Oogie. А уж не съм фенка на този стил музика:)

2/19/2008

Заложи на интуицията...


БАРСЕЛОНА

След невероятния успех телефоните Chocolate, Shine и Prada, LG продължава да залага на сензорните екрани. Новите модели KF600 и KF700 бяха представени официално на тазгодишното изложение за мобилни технологии Mobile World Congress в Барселона. Според проучване на LG, мултимедийните възможности на повечето GSM-и не се използват, тъй като са трудни за достъп. С новите т.нар. интуитивни телефони обаче, тази тенденция се променя. Моделът LG-KF700 съчетава три различни метода за въвеждане на информация – 3 инчов сензорен екран, цифрова клавиатура и бутон за бърз достъп (Shortcut Dial). Той заменя безкрайните менюта със своя интуитивен интерфейс и дори запомня кои приложения използвате най-често и ви осигурява лесен достъп до тях.


Не просто сензорен екран

Телефонът LG KF600 разполага с два дисплея, единият от които сензорен, който играе ролята на интерактивна клавиатура (InteractPad) с размери 240х176 пиксела. На нея са разположени контролните бутони и тя буквално „предвижда” командите. Дори не се налага да приплъзвате слайда на телефона, ако просто искате да направите снимка, да прочетете съобщение или да се обадите на някой. Трябва просто да натиснете леко бутона за камерата и InteractPad-a ще се включи. Няма нужда да помните кой бутон за какво служи, защото те ще се променят в зависимост от приложението, което сте отворили. Така, например, ако искате да слушате музика, ще се появи само плеъра. Парчетата ще продължават да звучат дори и след като минимизирате прозореца, като по този начин ще слушате любимата си музика когато пишете съобщение например. Когато пък правите снимки, вторият екран се превръща във вашето работно поле. На разположение имате 8 теми, 2 вида менюта и възможност да задавате след колко време да се включва скрийнсейвъра. Едно от основните предимства на модела е силата, с която трябва да натискате върху сензорния екран. Докато при Chocolate дори и едно неволно движение на ръката отваряше приложение, с KF600 трябва да натиснете малко по-силно, за да изпълните команда. Недостатък обаче е слабата вибрация при звънене. GSM-ът вече е на пазара, а продажбите на KF700 се очакват през март. Освен всичко това, моделът на LG - “Viewty”, за който „Монитор” писа, заслужено обра овациите и получи приза за най-добър телефон на годината.


2/18/2008

Grooveй

John Digweed и популярното парче от финалните кадри на GROOVE. Тези дни много си мисля точно за тази сцена. Филмът като цяло не е кой знае какво, но ако го гледате за пръв път и си изберете герой, влезете в кожата му и преживявате всичко, което му се случва... тогава ви гарантирам, че Groove ще ви стане любим. Ще стане част от вас.

Внимавайте в избора на професия! Животът е кратък:)




2/15/2008

Делнична музика

Беше време най-сетне да постна нещо! След почти една седмица отсъствие, идва време за музикатааа:)


През тази седмица на пътуване, смяна на настроения, климати, часове, хора, култури, технология... беше време за малко dub. Някак си испанските ритми не ми помогнаха да вляза в час:) Оказа се, че Asian Dub Foundation e `The riddim I like` тази седмица.

Asian Dub Foundation - Collective mode

2/11/2008

Estoy en Barcelona! Greetings!


Невероятно. От доста време не го бях правила. Това пътуване над всичко, създадено от човека. Там, където само мислите стигат, но никога не носят и не взимат. Кристално чисто е, синьо, само както то може да бъде. Облаците приличат точно на онзи мек и пухкав сняг, в който винаги си искал да се гмурнеш, но се спираш. В този момент ти ги гледаш отгоре, но те продължават да бъдат над теб. По-красиви, по-силни.

От тук започва моят journey. От доста време не бях напускала страната, та сега ми беше малко наопаки всичко. Приготовления, багажи, документи, прекачвания. Е, справих се. И хората, с които пътувам помагат за това – страхотни са. Целувки от невероятния Рим!

ОБНОВЛЕНИЕ= С два дни по-късно. В хотела в Llore del mar нямаме wireless. Това е страхотно, нали... Та, сега съм се настанила до ОГРОМНИЯ щанд на Nokia във Fira de Barcelona и си чатя по SkypeJ Окапаха ми краката. Два часа обикалям и видях само една от залите. Ще пиша пак като се докосна до свободно време и безжична връзка. И, имам материал за две години напред, така че.... очаквайте включване!!!

2/08/2008

Делнична музика



Noise of Human Art


N.O.H.A- Dive in Your life

Невероятна, адски красива и вълшебна музика. Носи някакво особено балканско звучене. Групарите са от Германия, Щатите, Прага, а групарката (вокалистката) е от Испания. Музикантите смесват ориенталски ритми (не ми дойде друго по-точно на ум) с дръм ен бейс или джаз. Ама като се замисля, то не е само това. Не знам как да ги определя. Трябва да се чуe.

N.O.H.A. - Tu Cafe

2/05/2008

My My My...

Ходи ми се на море и ми се танцува:)

Armand Van Helden feat. Tara McDonald - My My My

2/04/2008

Ех, тези албуми!

Мама не може да разочарова никого, казвала ли съм го преди? Ето и нейните Седем Албума за самотен остров.

2/01/2008

Делнична музика



От днес в блога ми има нова рубрика, която ще `излиза` всеки петък. Тя се нарича "Делнична музика". В края на всяка работна седмица ще ви споделям кой албум не е излизал от списъка ми в плеъра през изминалата седмица.

"Музикта е неразделна част от мен. Тя е АЗ. Единственият начин да бъде премахната е с хирургическа намеса."
-- Ray Charles

Guano Apes - Walking on Thin Line


Това е последният албум на групата. Излезе на пазара през 2003-та година. Според мен не е съвсем в стила на групата, носи по-особено, по-романтично звучене. Това обаче не го прави лош и труден за слушане, дори и да си свикнал на агресивния и прочувствен Guano Apes стил. Някак си допълва цикъла от красива и емоционална музика.

Guano Apes - Plastic Mouth