12/27/2007

Блогът навърши 10

Специални търсачки популяризират личните дневници

Блогърите имаха повод да празнуват през изминалата седмица. Поводът е любимото им занимание, което навърши десет години. Терминът weblog бил патентован през 1997г. от Йорн Баргер. Той нарекъл по този начин своята лична страница. Думата произлиза от съчетанието web log, което означава онлайн журнал. По-късно Питър Мерхолз налага съкратената форма blog и глагола блогвам (to blog). Първоначално идеята била в този вид сайтове да се публикуват връзки към интересни места в Мрежата. Днес блоговете са широко разпространени, мнозина ги наричат и лични дневници, или ги превръщат в богати на информация тематични сайтове. Все повече потребители избират по този начин да споделят не само интересни сайтове, а и своите лични преживявания и творчество. В момента в интернет има около 100 милиона блога.В началото беше... Истината е, че блогването се появява още през 90-те години на миналия век. Тогава е създаден Internet forum софтуера. Пример за такава програма е Web Ex. По този начин в страниците се изпращали отделни съобщения, които после били прочитани от потреблителите. По-късно се появили и все още популярните нюзгрупи. Един от най-ранните съвременни блогове е Wearable Wireless Webcam (wearcam.org). Той представлява онлайн дневник на личния живот на създателя му, в който има текст, видео и снимки, предавани наживо. Днес блогването комбинира лична уеб страница и връзки към други сайтове. Това, както и блог търсачките, позволява на потребителите не само да споделят материалите си, а и да търсят хора, с близки до техните интереси.

Блогът днес, и този през 1998 г. (на малката снимка).Създай свой блог Освен че можете да направите своя собствена страница, която да използвате като блог, много компании като Google например, ви предлагат услугата безплатно. Една от първите и най-големи блог страници opendiary.com е създадена през 1998г. Сайтове като blogger.com или пък българският blog.bg също ви дават възможността да споделяте връзки и материали в интернет. Един блог обаче няма как да стане популярен, ако нямаше страници като technorati.com и icerocket.com. Те представляват бази данни, подобни на търсачки, в които можете да регистрирате своя блог или лична страница. Едно от най-големите предимства на тези системи е, че под едно потребителско име можете да регистрирате неограничен брой сайтове. По този начин страниците ви стават достъпни до много по-широк кръг от потребители.

12/25/2007

Jingle Bell Rock:)



Честито Рождество Христово!

12/23/2007

Отговорите на всичко са онлайн


Енциклопедия измества старите търсачки

Вече може да намерите отговорите на всички въпроси, които ви интересуват, в Мрежата. Това става възможно, благодарение на сайта answers.com. Той представлява уникален начин за търсене на информация в интернет. Страницата е напълно безплатна и съдържа над 4 милиона теми ­ от образование, бизнес, изкуства, до медицина и зоология. Отговорите се получават от достоверни източници като речници и енциклопедии (например Britannica, Investopedia и eSpindle). Ако например искате да разберете какво означава евфемизъм, кога е роден Стивън Спилбърг или защо небето е синьо, answers.com е идеален за целта. Потребителите пестят ценно време, тъй като сайтът едновременно проверява десетки извори на информация. Посетителите също имат възможност да дават отговори, които след това биват проверени от екип от специалисти. Целта на разработчиците на answers.com е да предложат на потребителите точно това, от което имат нужда, директно, без да се лутат из дебрите на мрежата. Този начин в много случаи е по-полезен, от колкото традиционния метод на търсене, който просто дава връзки, към сайтове, съдържащи търсената фраза. Answers.com е с приятен интерфейс и е лесен за навигация. Можете както да разчитате на общото търсене от началната страница, така и да си изберете някоя от категориите. В сайта има цяла част, която е отделена на лексиката (Words). Там можете да намерите както преводи на отделни думи, така и цели фрази на различни езици.

Зона за посетители

Answers.com има и под-сайт, който се нарича wiki.answers.com и се разработва от посетителите. Той се базира основно на знанията, които потребителите споделят в Мрежата. В нея те публикуват нещата, които зна ят и питат за това, от което се интересуват. Тази страница е мястото, от което ще научите отговорите на въпроси като “Колко кучета има в САЩ” или пък “Как се прави хартията”. Има дори съвети за това, как да се държим в ресторант или пък как да поканим някой на среща.

За всеки браузър - добавка

За да имате по-бърз достъп до страницата answers.com, можете да се възползвате от някоя от добавките за Internet Explorer или Mozilla Firefox. Те са под формата на ленти с инструменти или просто допълнително меню при натискане с десен бутон на мишката. Answers.com дори имат разработен собствен софтуер, който се нарича 1-click-answers. След като го инстали рате на компютъра си, можете да търсите дори за неясноти в програмите, с които работите. По този начин, ако например превеждате даден текст, и някоя дума не ви е ясна, само с един клик и задържане на Alt бутона вие ще получите отговора в изскачащото прозорче.



12/18/2007

ФОТО- разкош с LG VIEWTY

Първият телефон, с характеристики на фотоапарат вече е в България


Първият мобилен телефон с професионална 5.1MP камера беше официално представен и в България. Името му идва от новата дума в английския ърбън речник ­ viewtiful. В превод, тя означава "повече от прекрасен", "фантастичен". Елегантният LG Viewty (KU990) позволява уникалната възможност, да се заснемат по 120 кадъра в секунда. По този начин, освен че можете да създавате висококачествени клипчета, имате възможност и да ги гледате на забавен каданс. Смартфонът работи с оптика Schneider Kreuznach и поддържа и Divx формат. По този начин, видеофайловете могат да бъдат прехвърляни в директно от компютър, без да е необходимо допълнително конвертиране. Освен върху малкия екран обаче, клипчетата могат да бъдат показвани и на телевизора, посредством TV-out изхода. Като допълнение, Viewty има и опция за изпращане на видео директно към YouTube.

Фокус-мокус
Впечатлява
щи в телефона са функциите за стабилизация на изображението и ръчния фокус. Те ви дават повече контрол върху процеса на заснемане и желаното качество на снимката. Освен това, апаратът разполага и с опциите Face tracking (фокусиране върху лица) и Picture bridge, които досега бяха характерни само за фотоапаратите от по-висок клас. Новият телефон заимства от технологиите при дигиталните камери с висока резолюция и интегрира функциите ISO 800 и SmartLight. По този начин потребителите имат възможност да създават ярки снимки дори в затворени помещения или при нощно снимане.
Игра на картини
С LG Viewty можете да редактирате изображенията директно от телефона. Снимките могат дори да бъдат подписани със собствен почерк. Това е възможно благодарение на 3 инчовия WQVGA сензорен
екран на GSM-a и прикачения към него стилос за писане. Устройството без проблем разпознава както ръчно написан текст. Дисплеят на Viewty е с 262 000 цвята и резолюция от 240 х 400 пиксела. Вградената памет от 100МВ и поддръжката на 2GB MicroSD карта пък осигуряват достатъчно място за всички снимки, клипове и документи.

Още екстри
Втората камера над дисплея осигурява идеална видеовръзка в
реално време. Сред функциите на телефона са още мултимедиен плейър и FM радио. За бърз интернет достъп извън 3G покритието, KU990 поддържа GPRS и EDGE, a за комуникация с външни устройства ­ USB 2.0 и Bluetooth. Телефонът разполага и със специално колело Jog wheel. То позволява на потребителите бързо да смаляват страници в интернет браузъра или да приближават и отдалечават обектива при снимане. Освен това, колелцето служи и за увеличаване и намаляване на звука по време на разговори. До края на декември, мултимедийният LG Viewty ще може да бъде открит само в магазините Germanos в страната. Моделът се предлага на цена от около 900 лв.


Размери

103.5mm x 54.4mm x 14.8mm


Тегло

112 г


Дисплей

сензорен 3.0” LCD


Камера

5.1 Mega pixel AF/MF с Xenon Flash


Лещи

Schneider-KREUZNACH


Мрежи

GSM / EDGE / HSDPA


Памет

100MB вградена


12/13/2007

Новата търсачка : oSkope

Нова търсачка се появи в Мрежата. Тя се нарича oSkope и се намира на адрес oskope.com. Сайтът променя коренно познатия ни начин на търсене. oSkope комбинира базата данни на сайтовете amazon.com, ebay.com, flickr.com, fotolia.com, youtube.com и yahoo.com. След като влезете в страницата, първо трябва да изберете мястото, в което ще търсите. Системата разделя източника на подкатегории, което улеснява потребителите и прави търсенето максимално конкретно. Последното, което трябва да направите е да въведете ключови думи в полето за търсене. След това пред вас се открива работната ви площ, която съдържа резултатите от операцията. Можете да ги подреждате по групи, като списък, по колони или пък по линия на времето. За да разберете нещо повече за дадена картинка трябва просто да натиснете върху нея. С един клик можете дори да видите изображението уголемено или да посетите оригиналната страница. Единственият недостатък на oSkope е че се зарежда сравнително бавно. Страницата изисква регистрация само в случай че искате да запаметите дадено изображение.

Сподели връзката

Потребители определят интересното в Мрежата


Напоследък много нашумял в интернет е сайтът svejo.net. Той съдържа множество връзки към други уеб-страници, които се предлагат от самите посетители. Сайтът освен че позволява на потребителите да отсеят това, което според тях си струва, дава възможност и на всеки да сподели предпочитанията си. Така ако харесвате някой сайт и искате още много хора да го видят, svejo.net е решението. Можете дори да добавите своя лична страница или пък отделни новини или статии. Създателите на svejo.net споделят, че се стараят да съберат истински ценните ресурси на едно място. Тяхната цел е да се превърнат в най-голямата Обществена Мрежа в България.

Хем свежо, хем зелено

Публикациите в svejo.net са разделени на две ­ на свежо и на зелено. Когато някой посети страницата за първи път, то той бива насочен към страницата със свежите материали. Това са най-интересните връзки в сайта. В svejo.net всеки потребител има правото сам да побликува линк, който харесва или пък да гласува за предложение. Именно по този начин се определя кои страници са свежи и кои ­ зелени. Тези, които са одобрени от най-голям брой потребители се появяват на първата страница и приковават погледа на посетителите. Всяка нова връзка пък автоматично се причислява към “зелените”. Тя освен, че намира своето място в определена категория, бива оцветена и в зелено. Хората, които харесат предложението гласуват за него и популярността му се увеличава. С времето обаче, известността на даден сайт може да намалее. По този начин една нова страница с по-малък рейтинг има по-големи шансове да се покаже в началото, в сравнение с друга, която е стара и има по-голям рейтинг. Интересен е и фактът, че можете да гласувате както “За” така и “Против” дадена страница или материал. Това става чрез червената и зелената стрелка, до иконата с рейтинга. Те са съответно индикация за положителен и отрицателен вот.

Бутони за всички

В svejo.net можете да поставите “Свежо” бутон на своя браузър. По този начин добавянето на нови и интересни връзки към базата данни ще става само с едно натискане на мишката. След това веднага ще бъдете пренасочени към страницата за добавяне на линкове с попълнени url и Заглавие. Освен това, можете да добавите подобен бутон и на вашия сайт или блог. Така другите потребители ще могат по-лесно да гласуват за вашата страница. Създателите на сайта предлагат и още една възможност, която пък улеснява работата с предпочитаните материали в сайта. Тя се крие зад малката къщичка с надпис “Моето свежо”. Когато натиснете върху нея можете да изберете своята любима категория. По този начн всеки път, когато влизате в сайта, ще ви се показва това, което най-много харесвате.

12/11/2007

Шантави клавиатури

Устройство ни помага да се справим с болките в ръцете

За всеки влак си има пътници. В случая, за всеки потребител ­ клавиатура. На пазара има много устройства, които да задоволят нуждите на различните типове хора.

Клавиатура за филателисти

Колекционирането на пощенски марки е хоби за едни и страст за други. В голяма част от колекциите има марки, които не са нужни или не са интересни. Тази клавиатура е интересно тяхно приложение. Ентусиастът Джейк фон Слат публикува в Интернет снимки на филателистичното устройство, които направил неговия приятел Анди. Според него разглеждането на марките по този начин е по-интересно, отколкото в класьор.





Всички бутони от раз

Клавиатура, на която можете да натиснете всички бутони едновременно, пуснаха от компанията SteelSeries. Моделът 7G, за разлика от повечето такива устройства, не разполага с механизъм за блокиране на клавишите при едновременното им натискане.
По този начин клавиатурата става лидер по количество операции в минута. В допълнение към стандартните интерфейси, 7G притежава аудио конектори, два USB порта и позлатени контакти. Устройството има и превключвател, който намалява звука при натискане. Цената на клавиатурата е $150.


Символите - по желание

Несъмнено, една от най-шантавите клавиатури е дело на Art. Ledebev Studio и се нарича Optimus Maximus. LCD устройството разполага със 113 клавиша, всеки един от които представлява цветен OLED дисплей с резолюция 48x48 и големина от 10.1mm. Устройството позволява да програмирате вида и функцията на всеки бутон, според нуждите и програмите, които използвате. Цената на клавиатурата е около $1500.




В крак с модата

Клавиатурите също могат да се движат в крак с модата. Това показва новото предложение на корейската компания Luxiium. Зад всеки бутон на моделът Luxeed има многоцветни (до 256 цвята) светодиоди. Това позволява да оцветите всеки клавиш според вкуса си. Клавиатурата се предлага с бял и черен корпус. Дясната є част пък може да бъде разкачена, което е удобно, ако често работите с цифри.





Удобство за всеки пръст

Мисията ни е да помогнем на хората да се справят с неудобствата, свързани с повечето клавиатури. Това заявили експертите от британската компания Maltron още при създаването є през 1977г. Според тях джаджите им ще помогнат най-вече на хората, които страдат от RSI (хронична болка в пръстите при продължително използване на мишка и най-вече клавиатура). Ергономичната клавиатура за две ръце има за цел да намали ефекта от продължителното напрягане на пръстите при писане на текст. Устройството пасва максимално добре на дланите и по-този начин при писане се извършват много по-малко движения, от колкото на стандартна клавиатура. От Maltron имат и модели само за лява или дясна ръка. Цените клавиатурите са между от 400 и 800 долара.

12/10/2007

3 минути в PC-то 3 часа музика

SONY представи най-големия си HD телевизор


Уникален плеър показаха от SONY на изложението си пред НДК в столицата. Устройствата от серията Walkman NWZ -А вече са с отворен формат. По този начин потребителите ще могат да се наслаждават в движение на голям избор от носители без ограничения, свързани със съвместимостта. Плеърите възпроизвеждат почти всички аудио и видео формати ­ MP3, AAC, WMP, WMA, MPEG-4, AVC. Устройствата са изключително малки ­ побират се в дланта и се предлагат в няколко различни цвята, в зависимост от серията. Всички те имат свръхдълъг живот на батерията ­ едно зареждане чрез USB кабел (три часа) ни дава близо 33 часа музика или осем часа видео. Интересното е, че ако свържете плеъра към компютъра само за три минути, вие ще получите около три часа музика. Всеки нов Walkman NWZ серия А пък се доставя с Windows Media Player от Microsoft. Освен това вече не се налага да използвате специален софтуер, за да качите файловете си на плеъра. Това може да стане по най-лесния начин ­ чрез drag and drop. Walkman е готов да възпроизведе всичко, независимо дали е музика, пренесена от диск или купена онлайн. За да качите любимо CD на плеъра си например, просто кликнете върху "Rip" в Windows Media Player 11. Превъзходно качество на звука е благодарение на четирите вградени аудио технологи: Clear Stereo, Clear Bass , подобряване на звука DSEE и слушалки EX от професионален клас.

Устройствата от серия А са с 2-инчов цветен LCD дисплей. Видеозаписът пък може да се гледа на екрана както хоризонтално, така и вертикално. MP3 WALKMAN NWZ-А се предлага с 2 GB, 4 GB и 8 GB памет, а цените започват от 220 лв.



Изненадите не спират до тук. Потребителите вече могат да се насладят на изключителна картина благодарение на най-големия ­ 70 инчов HD LCD телевизор на Sony. Моделът от серията BRAVIA KDL-70X3500 е с разделителна способност 1920 х 1080 пиксела и с Trilumnious LED задно осветление. Това позволява на зрителите да наблюдават образи с още по-естествени, близки до реалните, цветове. Зрителният ъгъл пък е 178 градуса, което дава възможност да се гледа почти отвсякъде. Използвана е и технологията Sony Motionflow +100HZ. Тя удвоява стандартното ниво от 50HZ до 100HZ и по този начин се вмъкват допълнителни кадри, базирани на оригиналния сигнал. Така движенията изглеждат по-плавни и реални, в сравнение със стандартните телевизионни изображения. Моделите имат и вграден цифров кабелен, наземен и HDTV тунер. Също така, KDL-70X3500 разполага с няколко различни връзки ­ три HDMI, PC, две компонентни и две SCART. По този начин потребителите могат да включват както стандартни компоненти (слушалки, видеокамери), така и High Definition техника от ново поколение като Blu-ray Dics плеър или HiFi система от Sony. Посредством HDMI изходите пък можете да се възползвате и от уникалната функция Bravia Theatre Sync с нов тип дистанционно управление. По този начин домашното кино е само на един бутон разстояние. Едно натискане на Theatre бутона сихнронизира съвместими HD продукти, свързани с вашия телевизор. Невероятният Bravia KDL-70 X3500 се предлага на цена от 12 000 лева.

12/05/2007

Снимките в Мрежата

Световно известни компании са в битката за Web-албумите

Напоследък все повече потребители съхраняват снимките си в Мрежата. По този начин те са едновременно на сигурно място и могат да бъдат споделяни с приятели. Едни от основните конкуренти в Web-албумите са Yahoo (flickr.com) и Google (picasaweb.com), но освен тях в надпреварата е и известния сайт photobucket.com
Ако притежавате акаунт в Yahoo, това означава, че вече сте регистрирани и във Flickr.com. Можете да качвате максимум 20 MB снимки всеки месец. Всички изображения в сайта имат ключови думи, които могат да бъдат поставени както от този, който ги качва, така и от други потребители. По подразбиране всички изображения са публично достъпни и могат да бъдат коментирани от останалите потребители. Естествено, можете да ограничите достъпа до снимките си от менюто настройки в акаунта ви, или пък да създадете отделна мрежа от контакти, които да подредите по групи като семейство и приятели. Освен това, можете да си направите банер или икона, които да водят към ваш албум или снимка. Те са удобни за поставяне във форуми, блогове и др. Освен това, Flickr предлага и удобен софтуер, който улеснява качването на снимки.
Онлайн албумът на Google ­ Picasa пък се намира на адрес picasaweb.google.com. Той се инсталира като отделно приложение във вашия Google акаунт, наред Gmail, календара и GoogleDocs. Албумът засега предлага 1GB свободно място, което стига за около 4,000 снимки. Освен изображения обаче, можете да качвате и видео файлове. От Google, също като Flickr, предлагат и софтуер, който ви позволява да редактирате Picasa акаунта си офлайн. По този начин ще можете да подреждате снимките си и след това с натискането на един бутон да ги качите в Мрежата(Web Album), в блога си (Blog This) или да ги изпратите по e-mail (E-Mail). Можете дори да създадете Slideshow с избрани от вас изображения, както и обложки за дискове.
Photobucket.com обаче е на път да се окаже онлайн албумът, който може да засенчи Flickr и Picasa. В него също можете да качвате както изображения, така и видео. След като ъплоуднете даден файл под него се появяват три основни кутийки с връзки. Чрез тях можете бързо да вмъкнете изображение в писмо (Е-mail&IM), да го побликувате (HTML Code) или да добавите линк към него във форум или блог (IMG Code). Много полезна е и опцията Share Album. Благодарение на нея, само с едно кликване вашият албум става достъпен за познатите ви в сайтове като Myspace, Facebook, Friendster, Blogger и много други. Особено интересна е услугата REMIX, чрез която можете да създадете кратко филмче с музика, което да обединява изображения от различни папки. Повечето потребители веднага биха сравнили опцията с популярния Windows Movie Maker, най-вече заради множеството преходи (transitions) между отделните части на клипчето.

12/03/2007

И до мен...

Старо, яко, но вече позабравено парче. Поредното доказателство, че първото обикновено е най-добро.

Правим презентации и с GOOGLE

Онлайн офис пакета на Google ­ Google Docs (docs.google.com) вече предлага и изработка на презентации. За да се възползвате от услугата не ви трябва специален софтуер, а само връзка с Интернет и регистрация в Gmail.Освен възможност за правене на презентации, пакета съдържа също текстообработваща програма и средство за обработка на таблици.
Още на първата страница docs.google.com ви посреща архив на създадените от вас файлове. Лентата с инструменти, която се намира над основното поле, съдържа бутоните New (за създаване на нови документи), Upload (за да качите вече съществуващи), Аdd to Folder, Hide, Delete. Последният бутон More Actions става активен само тогава, когато сте избрали файл от списъка. Падащото от него меню ви предлага още повече възможности, като например да запазите избрания документ в PDF формат, или да го споделите със свой познат или колега. Достъп до опциите от лентата с инструменти имате и като натиснете с десен бутон на мишката върху избрания от вас файл.
Чрез Google Docs може дори да заредите предварително създадена презентация във формата на MS PowerPoint (*.ppt, *.pps) и да я редактирате или представите пред публика. Пакета разполага с всички основни инструменти, с които бързо да направите добре изглеждаща презентация ­ бутони за форматиране на текста, вмъкване на изображения и линкове, различни теми. След като приключите с обработката на който и да е документ можете да го съхраните, да го изпратите по пощата и дори да го архивирате.

КАК ТОЧНО СТАВА

За да си направите презентация в Google Docs трябва да изберете New->Presentation от лентата с инструменти. Ще ви се отвори прозорец, много наподобяващ основния в MS Power Point. Тук обаче има много други екстри, които е нормално да съпътстват онлайн приложенията. Такива са например възможностите за качване на снимка, която да бъде добавена към документа (Insert Image) или пък за добавяне на връзка към друг сайт (Link). Освен това, потребителите могат да избират от много на брой готови теми и фонове, с които да разнообразят проектите си. Бутонът Revisions пък представлява нещо като History. Благодарение на него можете да видите какво сте добавили и променяли по презентацията си. След като създадете повече от два слайда се появява и опцията Start Presentation, чрез която може да видите какво сте сътворили до момента. В Google Docs можете дори да споделяте проекта си. За тази цел трябва да кликнете върху бутона Share, който се намира в дясната част на страницата. След това, можете да поканите потребители, които да ви помагат в създаването на презентацията (as collaborations) или просто да я наблюдават (as viewers). След като завършите документа си просто натиснете Publish.