11/30/2007

Добър вечер...

ДОБЪР ВЕЧЕР...

Добър вечер, госпожа Самотност!
Както виждаш, нямаш избор друг,
ти - вдовица на безброй работни,
в труд улисани мъже в живота,
тази вечер аз съм ти съпруг.

Ти си ми съпруга. Пак сме двама.
Заповядай в замъка ми бял!
И бъди най-прелестната дама
между всички други, що ги няма
в този тъжно-смешен карнавал.

Запали си, ако пушиш. И ме
разтуши със виц, със комплимент.
Дрънкай думи невъобразими.
Всичко друго, само не кани ме
да танцувам - малко съм вдървен.

Малко нещо в танците ме няма.
Други танци дълго аз играх.
Страшни танци. Луди. Не за двама.
В тях душата донавехнах само
и в краката доосакатях.

Измисли си име: Мими, Нели.
И поне така им отмъсти!
Бяха твои двойнички, приели
твойте гласове, лица... умрели.
Да, умряха те. Остана ти.


Ти, голяма колкото живота.
Колкото самия необят.
В стаята е тихо и страхотно.
Добър вечер, госпожа Самотност.
С женско име, с мъжки образ - Свят.


Дамян Дамянов

11/26/2007

David Vendetta feat. Akram - Unidos Para La Musica

Музиката. Любовта. Да си влюбен в музиката. Е на това му викам аз песен за хубав, понеделнишки завършек на деня:)

11/15/2007

Стани репортер

Десетки хора печелят от личните си статии, клипове и снимки

Вече всеки може да опита късмета си като репортер. Това става възможно, благодарение на сайтове като bgreporter.com. Страницата дава възможност на тези, които от време на време пишат по нещо и мислят че имат “дар слово”, да го споделят с другите и съответно ­ да получат възнаграждение.
Сайтът е с приятен и изчистен дизайн, лесен за навигация. Още на първата страница ви посрещат последните публикувани заглавия. В дясната част пък се намират колоните с новите материали и категориите. По-надолу посетителите могат да разгледат и кои са най-често посещаваните теми, както и последните побликувани коментари. Достъпът до страницата е свободен ­ за да прочетете дадена тема, или пък да оставите коментар не е нужно да се регистрирате. Това се изисква само ако ще публикувате.
Освен предложените теми, потребителите могат да предлагат и нови такива. Създателите на сайта споделят, че БГрепортер не цели да се превръща в “новинарски сайт”. Те искат да наблегнат на коментарната част, личните преживявания и най-вече начина, по който хората усещат новините.
Всеки ден на сайта има над 20-25 материала, а регистрираните потребители в момента са около 90.
Публикуване
Към всяка една от публикациите има статистика за това, какъв е интересът към нея. Освен това, един документ може да бъде разделен и на няколко микро-категории, които се определят от потребителя. Това улеснява търсенето. Също така, след края на всяка публикация, можете да видите и други неща, изпратени от същия автор. Страницата предлага и възможност, да изпратите дадена статия по електронната поща или да я качите в блог. Това става възможно благодарение на услугата Share (сподели). Миниатюрният бутон се намира над полето за коментар, в края на всеки документ. След като го натиснете трябва да изберете една от възможностите ­ Social Web (социална мрежа) или Изпрати по e-mail.

Видео, аудио
Интересното е, че освен писмени материали, потребителите могат да качват видео клипове, аудио файлове и фотографии. Създателите на сайта оценяват материалите, и съответно решават кои могат да бъдат побликувани. Възнагражденията са от 1 до 5 лева, но изплащането на хонорарите се извършва, когато се достигнат 50 лева. По този начин всеки автор трябва да има побликувани поне 10 материала, за да получи възнаграждението си. Съвсем скоро се очаква да бъде въведена и система, по която статиите ще се оценяват директно от потребителите. Материали, които вече са били публикувани в медии, блогове, сайтове и каквито и да е други онлайн, електронни и хартиени “трибуни” пък въобще не се допускат за публикация, освен ако не се докаже авторството им.


Публикация за вестник "Монитор"

11/13/2007

Нещо разхвърляно

ПАРТИ PARTTTY

Няма ме. Не съм тук. Missing. Наблюдавам.

Луната осветява прозореца на стаята ми. От нея лекичко се подават само нежните пламъчета на ароматните свещи. Светлината на Луната иска да влезе, да ги хване и да ги вземе със себе си. Те обаче не се дават и упорито стоят от другата страна на прозореца, от вътрешната разбира се.

А навън паветата потропват и ги викат. Комбина са със плочките на тротоара, които също искат да светят. Всички искат да измъкнат свещите от стаята, но те не се дават.

А навън НЕ цари такава (не)тишина. Шумно е. Глъчка, хорски приказки, викове, телефони. Автобусите още се движат, шофьорите викат. ПАРТИ! ПАРТИ!

Светлината, музиката, хората, телата. Всичко шуми, всичко крещи ЕЛА, ЕЛА. Няма как да вземеш свещичките, няма как да отнемеш топлотата!

В такива моменти не мислиш за нищо. Движиш се, но не знаеш как. Само го усещаш. Усещаш, че ръцете ти не те слушат, че краката не спират, а тялото иска още и още. От музиката. А тя също работи в комбина с Луната – хипнотизира те и те уверява в силата на светлината. Тази, която е вътре в теб и те кара да не спираш. А ти искащ още и още. От движението. От страстта... на музиката.

Няма никой, който да те спре. Прекрачваш прага, качваш се по стълбите, усмихваш се на хората. Те не ти се усмихват, но и не чуват музиката. Още няколко крачки и си там. Там, където времето наистина спира, дори и за тези, които не вярват в това. И ти го усещаш, осъзнаваш че го няма и си доволен. Защото в този момент всичко е твое, ти си навсякъде. Там и хората ги няма. Ти си сам, създаваш своя собствена реалност. От теб зависи, дали човекът, който те гледа настоятелно от ъгъла с питие в ръка ще те види. От теб зависи и дали той ще е там, какво питие държи. Държи ли въобще нещо в ръката си, там ли е?

Ти си ЦАРЯТ на хората и царицата на джунглата. И всичко е твое, там и сега. Тук и после. Когато си искаш. И няма нищо, което да те спре.

ПАРТИ, ПАРТИ, викаше момчето на стълбите. Какво парти!? Аз се движа. Танцувам.

11/08/2007

Gadjo - So Many Times

Толкова много пъти... а тази вечер, с тази песен.

Ама и ти си един...

Ама и ти си един.. човек. Как може така – все напред, назад? Не се ли въртиш, приятелю? Едно и също, от сутрин до вечер. Разнообразяваш се само с някоя друга мисъл. Учи се от другите – като катерички тичкат – напред, назад, ама не се въртят. Спират се по някое време, почиват – първо, второ, трето. Яденето ни крепи приятелю, нали знаеш. Когато си гладен яж, за да не загубиш силата. Яж от живота, яж от времето, което го няма, яж от работата. Яж и от пицата на масата, за тебе е.

Само не давай на друг да ти яде от твоето. Не става така – сам трябва да свършиш всичко. Иначе няма да ти е сладко.

И спри да се въртиш, ако обичаш. Омръзна ми да гледам как все едно и също правиш, и то нарочно. Ти си мислиш, че обстоятелствата са го наложили, но сам, забил поглед в монитора, телефона, улицата, ти си втълпяваш разни неща. А знаеш, че колкото и да е хубаво, всичко все някога свършва. Ето, нищо не остана от пицата. Другите я изядоха, а ти стоиш гладен. Защото не си опитал. Само напред, назад, без минутка за хапване. Или дори да погледаш – как катеричките тичкат с малките си крачета през поляната, за някой друг жълъд. Първо, второ, трето.

11/06/2007

Нов рекорд при дисплеите

Нов рекорд при дисплеите:

30 000:1 контраст от LG Electronics

Технологията не предизвиква напрежение в очите


Нов рекорд в контраста на дисплеите ­ 30 000:1 постигна компанията LG Electronics с продукта си G Platform. Той бе официално представен на изложението FPD International 2007 в Йокохама, Япония.
Постижението на новите LG HD и Full HD плазмени панели с контрастно съотношение от 30 000:1 е два пъти по-високо от най-добрия контраст към момента ­ 15 000:1. Според българския офис на компанията, на 50-инчовите екрани зрителите ще се наслаждават на най-ясната възможна картина.
Освен чисто черният плазмен панел, корейците са оптимизирали и осветяването на дисплея. Освен това, G Platform използва и специална технология за обработка на изображението. По този начин се удвоява и опресняването на картината ­ от стандартните 50 Hz до 100 Hz. Така ще се елиминира замъгляването и трептенето на картината. С въпросното устройство от LG обещават и "истински цветове в целия спектър, дълбоки нива на черното с 20% по-малко отражения, изображение без смущения и напреднала технология, която не предизвиква умора и напрежение в очите при гледане".
Панелите G Platform ще се предлагат в размери от 32-, 42­ и 50-инча за HD моделите, както и от 50­ и 60-инча за full HD продуктите. Според официалната информация, тези панели са и най-безшумните на пазара. От LG Electronics България обаче не уточняват дали и кога въпросните телевизори ще се появят на нашия пазар, както и каква ще бъде тяхната цена.