9/23/2007

4

4

Елеонора Симеонова

Както се казва в един мой любим филм, когато искаш да получиш числото 216, ти винаги ще го намираш. Или нещо такова.
Е, същата е работата и с 4 (четири).
Four. Cuatro.
Започнах да се отърсвам от съботната си ленивост в 4 (четири) часа следобяд. Вечерях в осем часа и четири минути. Слязох на четвъртата спирка, което се пада Спортната палата и Паметника, където компанията беше прекарала вече четири часа.
В Билкова бяхме 4-1. И седяхме около 4(4х5) минути. Аз изпих 4-2 бири за това време. Странното беше, че тези 4-2 бири, ми струваха... 4!
4(4х5) минути по-късно, ние се запътихме към поредната нощна спирка. Там обаче ни трябваха 4 минути, за да разберем че не ни искат. Нямало място. Сигурно защото не бяхме четири.
Ето защо, всичко свършва там. Там, където винаги всичко свършва. Едно Мартини, ако може без много лед. О, да, четири бучки е ОК, само че помолих да не е с много лед. И 4-2 сламки. Там, където винаги всичко свършва, свършвам и аз. Това е мястото, където всички рано или късно отиваме. И се познаваме. И се знаем.
You make me feel, mighty real. Да, така е. Чувствам се в свои води, сякаш мястото е само мое. Танцувам така, сякаш съм сама и никой не ме гледа. Give it to me.
4 часа по късно, в 4 часа сутринта, съм затворена между четири врати. След това и между четири стени. След това съм прикована между четири ъгъла. И ми трябват четири минути, за да заспя.
А по-късно сутринта, осъзнавам, че четири часа сън са ми нужни, за да искам още. И пак.

9/22/2007

Sean Paul feat. Eve - Give it to you

Настроението днес:)

За да си...свеж

За да си...свеж

Елеонора Симеонова

Седя сама в стаята си, прозорците и вратата са затворени. Пълна изолация. Единственото, което чувам е тракането на клавишите и музиката от Winamp-a. Единственото, което ме свързва със света пък е компютъра, на който пиша в момента. Разбира се, всичко е както си му е реда: и Skype и QIP са включени. Като се замисля, хич не съм изолирана. Но факта, че прозорците са затворени, вратата също, а клоните на липата се удрят в стъклата и ме карат да отворя, ме подтиска. Може би искат да ме накарат да изляза? За момента това е невъзможно. Защото е събота, станала съм късно и се чувствам лениво. Може би една баня ще оправи нещата. Но за това ще трябва да отворя вратата. И край с изолацията.

Ще отворя и ще се почувствам свежа. Рецептата била много лесна – отваряш вратата и си чисто нов. Дори не ти трябва фреш. За да си свеж.

След като отворя вратата, ще се прицеля към телевизора. Когато видя, че е изключен, може би ще посегна към дистанционното. Но няма да го намеря. То никога не си е на мястото, защото няма такова.

След това ще отида към банята, кухнята, тоалетната, банята. Ще се почувствам свежа. След това ще се обадя по телефона, за да се освежа.

Може би и ще изляза. Разбира се, навън е толкова свежо. Пък и приятелите ми са свежарки – винаги ще ме заведат на някое свежо, хубаво място. Където пък пускат свежа музика, която да ни държи будни цяла вечер.

Или поне докато не ни се доспи.

А след това ще се прибера, не толкова свежа, но ще си легна. На другата сутрин, може би няма да се събудя освежена, но ще си отворя вратата, ще открехна прозореца и ще си пийна един фреш. От портокал. За да съм свежа.

Българската Wikipedia търси редактори


Изданието вече има над 44 000 статии на роден език

Българското издание на свободната енциклопедия Wikipedia (bg.wikipedia.org) започва иницатива, с която цели да привлече нови редактори. Кампанията се нарича "Българска Уикипедия 100 000" и е отворена към всички организации и хора, които желаят да я подкрепят на доброволни начала. Целта на инициативата е българското общество да научи повече за енциклопедията, за идеята, която стои зад нея, както и за това, с какви възможности за проверка на информацията разполагат потребителите. Българска Уикипедия 100 000" е първата по-мащабна идея за популяризиране на Wikipedia в страната ни. Тя започва само няколко месеца преди версията на енциклопедията на роден език да отпразнува своя четвърти рожден ден

Известно е, че в Wikipedia всеки, който желае, може да добави или редактира материал от базата данни. До момента, в българоезичната версия на проекта има над 44 000 статии, а всеки месец това число се увеличава с близо 1000. Въпреки че в името присъства и емблематичното число 100 000 обаче, кампанията няма да спре до там. Според инициаторите на проекта е важно съдържанието, което е достъпно на български език, да се увеличава непрекъснато и за това да помагат самите потребители. Освен създаването на нови статии обаче, кампанията насърчава хората и към подобряване на вече съществуващите.

Акцията ще протече в няколко посоки: медийни публикации, свързани с Wikipedia, банери, водещи към българоезичната версия и семинари със студенти и университетски преподаватели. Според инициаторите, по този начин ще се формира една българска общност на знанието. Освен това ще се развие и незаменим информационен и образователен източник за всеки, който говори български език.

Факти

Wikipedia е най-голямата енциклопедия в света. Английската й версия има над 2 милиона статии, много от които са сравними по точност и изчерпателност с Encyclopedia Britannica.

Уикипедия е достъпна на 250 езика.

Само в английската версия на енциклопедията са се регистрирали 3,4 доброволни автори.

Немската и френската версия имат по над половин млн.статии.

Уикипедия предлага и версии на езици като южноафриканският кхоса и хибридният език есперанто.

Проучване на HP Information Dynamics Laboratory от тази година е установило, че най-качествените материали в енциклопедията са тези, които се редактират най-често и от най-голям брой потребители.


9/02/2007

Yves Larock : Rise Up

Лятно настроение

“Търся си диван”

Все повече сайтове предлагат разрешаване на проблема "място за преспиване"

"Търся диван" е буквалният превод на набиращия все по-голяма популярност сайт www.couchsurfing.com.
Той представлява уникална система, подобна на размяната на домове. Тук обаче не сменяте жилището си, а предлагате на някой странстващ да поживее известно време с вас. Услугата обхваща над 200 страни, като България се оказва на едно от първите места по брой регистрирани потребители.
След като се запише, посетителят на сайта получава достъп до множество профили на регистрирали се хора и семейства. По този начин, ако решите да посетите Атина например, можете да потърсите човек, който е готов да ви приеме в дома си като част от семейството. Много хора избират този на престой, вместо да търсят хотели и споделят, че това е най-добрият начин да опознаеш културата на една страна и нейния народ.
Всеки има право да оставя коментари за гостите или домакините, като така се улесняват и другите потребители. Техният избор става по-лесен, защото могат да видят как са си прекарали тези, преди тях в съответния дом. Най-трудно е в първите седмици след регистрацията, защото още никой не е споделил мнението си за вас. Това обаче ще се промени веднага след като започнете да приемате гости.
Пътниците, които търсят място за престой обикновено се нуждаят само от едно ъгълче на стаята, където да опънат постелките си. Много хора от сайта споделят, че дори оставяли ключовете от апартамента си на гостите, а след като се приберат домът им бил чист и подреден.
В това малко общество се счита за изключителен жест, ако гостите помагат в домакинската работа. Вие от своя страна можете както да приемете, така и да отхвърлите молба за гостуване. Затова преди да одобрите някого, разгледайте профила му, както и коментарите, които другите преди вас са оставили.
Не се притеснявайте за сигурността, защото от Coachsurfing са се погрижили добре. Те имат собствена полиция и специална система, която следи за нередности и нарушения. Много хора обаче избират да разчитат единствено на мнението на потребителите и в повечето случаи не грешат.


Класическите игри в мрежата

Българи, сърби и поляци играят “Не се сърди човече” заедно

В Мрежата има много сайтове с безплатни игри като билярд и монополи, които могат да се играят в реално време, с участници от различни краища на света. В момента обаче, все повече потребители предпочитат да се отдадат на класическите “Не се сърди човече”, “Дама” и “Табла”.
Сайтът www.igrajmo.se e добре известен сайт сред почитателите на играта “Не се сърди човече”. След като се регистрирате можете директно да използвате линка www.clovek.igrajmo.se, за да влизате в системата. Тогава вече можете да влизате в стаи за игра, както и да създавате свои. Всяка от тях, разбира се, си има личен чат, в който потребителите могат да разговарят, докато играят. Имате право дори да ограничите кръга от играчи - като поставите парола или гоните потребители от стаята си. Играчите в сайта са от България, Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Словения, Хърватска дори и от Великобритания и Гърция.
В www.kurnik.org обаче никога няма да намерите само едно заглавие на популярна игра. Дългият списък включва имена като класически и китайски шах, го, дама, домино и много други. От скоро дори се провеждат и турнири в реално време. Ако не искате да се състезавате, може просто да погледате някое от първенствата по различните дисциплини. Може да се създаде състезание за всяка една игра, като записването се прекратява 5 минути преди обявеният час. Сайтът е на няколко езика, сред които и български. Изисква регистрация и инсталиране на Java Plugin.
Много популярно място за игри онлайн е www.games.yahoo.com. Там можете да се посветите както на платени, така и на безплатни игри. Няма нужда да се регистрирате, ако вече разполагате с поща в Yahoo! Ретро игрите, с които можете да се забавлявате са Монополи, Шах, Дама, дори и Бинго. Някои заглавия можете да свалите на личния си компютър и да играете извън мрежа, но разбира се - за 30 дневен период.
Ако сайтовете, изброени до тук не ви стигат, може да се гмурнете в морето от игри на адрес www.onlinegames.net. Единственият недостатък на тази страница е това, че се зарежда бавно. Въпреки това е лесен за навигация и разполага с над 800 игри, сред които Судоку, Формула 1, Pacman, Супер Марио, Шах. Има дори списък, в който игрите са подредени по азбучен ред. Страницата не изисква регистрация, но трябва да имате инсталирани допълнения: Flash Plugin, Shockwave Plugin, Java Plugin.
Няма как да не споменем популярният сайт www.itsyourturn.com. Той посреща играчите със опростен дизайн и лесно за навигация меню. В списъкът му има 14 заглавия, сред които и добре познатата игра с корабчета, наречена “Морски шах”. След като се регистрирате, имате достъп до множеството стаи, които потребителите преди вас са създали. Вие от своя страна също можете да създадете такава и да чакате съперници. В It's Your Turn също като в Kurnik има турнири, но тук те се провеждат на точно определени дати, които са предварително известени в сайта.

Публикация във вестник "Монитор"

Битката за чатъра

Дали е вярно, че най-известната програма за разговори в реално време е и най-добра?

Конкуренцията след чат-програмите напоследък се засилва, особено на фона на все по-голямото spam-бедствие в електронната поща. За все повече потребители разговорите в реално време по мрежата се превръщат не само в приятно развлечение, но и в бизнес-необходимост.
Сред най-известните чат клиенти на първо място е доброто старо ICQ, но вече много програми го надминават по функционалност, дизайн и защита на данните.
Yahoo!Messenger и MSN Messenger доскоро бяха най-силните му конкуренти. Чрез тях също можете да изпращате и получавате съобщения в реално време, да оставяте гласови бележки, да използвате видео и аудио връзка. В MSN можете да споделяте цели програми, а Yahoo предлага услуги като игри и радио, но има много други функции, които за доста потребители са по-скоро ненужни и досадни.
Една друга програма ­ Мiranda, има преднина пред тези колоси, със своите компактни размери и опростен дизайн. Съчетава няколко програми­ ICQ, AIM, MSN, Yahoo и др, които могат да се използват едновременно. При инсталацията потребителят избира кои от тях да инсталира. Програмата заема малко място на компютъра и поддържа български език. Виждате IP адреса на човека, с когото говорите. Минусите са, че не можете да създавате нови потребители, а само да прехвърляте данни от вече създадени такива.
Друг компактен софтуер ­ QIP (Quiet Internet Pager) е подходяща за начинаещи потребители, защото разполага с много функции, подредени така, че да не пречат. Също като Miranda поддържа български език. Предлага трансфер на файлове, няма досадни игри.

Skype също все по-успешно конкурира ICQ и постепенно печели голяма част от потребителите. Предлага много на брой услуги, включително трансфер на файлове, аудио и видео връзка. Снабдявайки се със Skype кредити успешно можете да се свържете и с телефон. Интерфейсът поддържа няколко езика. Могат да се провеждат конферентни разговори и да се създават чат стаи.
Повечето потребители се объркват от големия брой чат клиенти, и се питат кой е най-добрият. Еднозначен отговор няма. ICQ и Skype разполагат с голям набор от приложения, но ако искате по-лека и опростена програма, изберете Miranda или QIP.

ПЛЮС-МИНУС

ICQ
+Има много функции, включително игри и аудио връзка. Най-популярна.
-Доста тежка за компютъра, голяма част от екстрите са излишни

Yahoo! Messenger
+
Можете да слушате онлайн-радио.
-Слаба популярност у нас

MSN Messenger
+Можете да проверите пощата си в Outlook
-Филтрите за пренос на звук не работят добре.

Miranda
+
Съчетава ICQ,MSN, Yahoo и IRC
-Настройките изглеждат подредени, но понякога объркват

QIP
+
Малка и добре подредена.
-Няма възможност за аудио и видео връзка.

Skype
+
Има възможност за разговор към телефон.
-Тежка, затруднява работата на компютъра


Разходка из Космоса с GoogleSky

С новото допълнение към GoogleEarth можете да гледате нощното небе на екрана си


Тези дни световна търсачка №1 пусна нов безплатен инструмент, който превръща компютъра във виртуален телескоп. Той се нарича GoogleSky и благодарение на него съзвездията ще бъдат само на едно кликване с мишката от вас .Допълнението представя триизмерни изображения на всички съзвездия, които се виждат от Земята. Това са над 100 милиона звезди и 200 милиона галактики. GoogleSky използва снимки, направени от космическия телескоп Хабъл и в сътрудничество с НАСА. За работа с програмата трябва да имате инсталирана на компютъра си последната версия на GoogleEarth (http://earth.google.com). За достъп до новата опция изберете командата Switch to Sky от меню View или натиснете бутона Sky от панела с инструменти. Интерфейсът и навигацията са подобни на стандартните ­ търсене, приближаване, избор на слоеве, опция My Places. Ако търсите определено съзвездие можете просто да въведете името му в полето Search. С оригиналните си наименования са и по-големите звезди, изследвани от специалисти в НАСА. Почитателите на астрономията могат да гледат района, който искат и със зуум. Те имат възможността дори да го допълват с информация за галактики, съзвездия, както и с по-подробни снимки от Хъбъл. За създаването на новия си продукт, Google си сътрудничи с шест големи американски и британски института. От компанията твърдят, че много от снимките могат да бъдат намерени, ако се потърсят в интернет, но от се надяват, че тяхната приставка ще е по-лесна и забавна за работа. Разработчиците смятат, че новото приложение е най-богатия на информация безплатен звезден каталог в 3D формат.


АСТРОНОМИЯ В 7 СЛОЯ

За GoogleSky са достъпни седем информационни слоя, които могат да се използват при изучаване на звездното небе.

- Constellations ви позволява да изучите имената на съзвездията и разположението на звездите в тях.
- Backyard Astronomy ви предоставя информация за видимите звезди, галактики и мъглявини.
- Hubble Space Telescope Imagery. съдържа над 120 висококачествени снимки от “Хабъл”.
- Moon следи Луната.
- Planets показва планетите от Слънчевата система и техните орбити за два месеца напред.
- Life of A Star предлага разходка из различните етапи от развитието на определена звезда.
User's Guide ви отвежда до различни галактики, включително и Млечния път. Дори можете да наблюдавате избухването на свръхнова.




Особености на бостана по софийските улици

Сочната диня се познава по жилките, твърдят производители

Раздел: българия

Автор: ЕЛЕОНОРА СИМЕОНОВА

Дините са стоварени направо на булевард "България". На огромната купчина стои надпис "Дини от Любимец". На непросветените продавачите обясняват, че бостан от Любимец бил нещо като картофи от Самоков, т.е. най-доброто, което може да се намери на пазара.

Няколко преки по-надолу по сходен начин върви промоция на хасковски карпузи. Край столичните пазари има от Добрич, Хасково, Пазарджик. Производителите стигат до столицата с "Лади" и "Москвич"-и от зрелия соц, а към тях задължително са закрепени ремаркета или каравани. Вторите са за предпочитане заради двойната употреба. След като разтоварят дините, производителите лягат в караваните - хем да са по-близко до стоката, хем да не дават пари за квартири. Целта на упражнението с дините от Южна България е по-висока печалба. В момента по "родните си места" бостанът върви по 20-30 стотинки за кило. В столицата цената е два-три пъти по-висока. А печалбата компенсира разходите за бензин и разходката до София е оправдана.

"Много от колегите ни ходят да продават на морето", разказва Христо, който е от Добрич. От шест години семейството прекарва лятото в столичния квартал "Лагера"и разполага стоката си върху платнище на тротоара. Христо обяснява, че за да не харчат излишни пари, двамаат спят в буса.

"Цялата махала ни знае. Носят ни чай, поздравяват ни. Когато някой има рожден ден - идва да почерпи.", допълват двамата и се хвалят, че от тяхната сергия често пазаруват и известни българи. Продажбите обикновено спирали към август. Тогава стоката свършва и семейството поема обратно към дома.

Бени също е от Добрич и учи във военно училище. От много години продава в квартал "Иван Вазов" и с усмивка разкрива каква е тайната на големите дини.

"Тайната на добрата диня е в напояването. Затова гръцките са толкова големи - непрекъснато ги поливат. Когато една диня има много жилки, това означава, че е добре напоена и сочна.", обяснява Бени. Друг е въпросът, че добре поените и големи дини не са особено сладки. Онези бостанджии, които държат на клиентелата и стоката си обикновено спират да поливат любениците три-четири дни преди да ги откъснат. Казват, че слънцето трябва да ги опече и така ставали най-захарни. Семейството на момичето прекарва в София от юни до декември, но не спи по коли и каравани. Практика при тях, както и при много други производители, е да си наемат квартира.

До Бени продават Надежда и Явор. Те са се разположили на две сергии и се конкурират. Семейството брои клиентите и е в постоянно състезание кой е по-успешен търговец. Бизнесът с дините се предавал от поколения и това бил единственият начин за прехрана на рода. За Надежда най-трудни са първите дни, когато търси квартира. В района има пазач и няма кражби, обяснява тя и допълва, че въпреки това през целия сезон, от юни до декември, някой остава да пази за всеки случай в паркираната на тротоара каравана.

Сред многото продавачи по софийските улици има и такива, които въпреки годините, прекарани по сергиите, нямат представа какъв сорт са дините им. Мургави представят стоката си според клиентите. За по-добре облечените дините са "гръцки" и "италиански". За бабите са от Любимец. Иначе, отдалеч мирише на краден бостан.

Васил и Рада са от Пазарджик и продават на сергия до пазара в ж.к. Борово от 14 години. Освен дини и пъпеши, на масата им има още чушки, домати, чесън, лук. Никой не пази стоката, защото всичко свършва до вечерта и така бизнесът им процъфтява. Конкуренцията на съседния "Плод-Зеленчук" също не ги плаши.

Георги от Любимец продава на пл."Ручей", защото в района нямало много като него. Няма и много магазини. От седем години той и майка му прекарват летните месеци на открито, като се редуват в продажбите. Георги обаче не е доволен от печалбата си, която стигала само, за да преживее до следващата година.

Тъжна е историята и на Мария от Хасково. Всяка година нейното семейство разполага сергията си в малка уличка, близо до пазар "Красно Село".

"Не разчитаме на дъжда, а използваме помпи. Виж какви са ми станали ръцете!", с мъка споделя жената и показва грубите си длани. Край нея тичат двете й хлапета. Детската им градина е до купчината любеници. Мария и мъжа й решават да търгуват с дини преди 25 години, още преди да бъде построен пазарът. Днес той е основната им конкуренция, тъй като в района няма други улични продавачи.

"Тук сме от две седмици. Сега търсим квартира с децата. Мъжът ми ще остава вечер да пази стоката. Като излязат тиквите - пак ще продаваме", каза още хасковлийката.

Това лято хит на пазара са големите дини. Повечето от софиянци обаче отказват да купуват любеници над 6-7 кг, казват търговците. Това ги принудило да продават стоката си "разфасована" - на резени, половинки или четвъртинки. Цената варира, в зависимост от определеното за килограм - между 50 и 80 стотинки. Резенът излиза между 1.20-1.80 лв. Веднага щом разрежат динята продавачите поставят прозрачно фолио, за да не се праши плода. Понякога сочният плод излиза по-скъпо на резени, заради трика на търговците да слагат отделна цена, която е за бройка, а не за килограм.


Земеделието е семеен бизнес и всяка година, за да продадат продукцията си в столицата пристигат десетки семейства. Паркират караваните и колите си на тротоара, в непосредствена близост до сергията и се разделят на смени. Докато майката продава, бащата търси квартира. Малките деца се забавляват като тичат между дините и пъпешите и се учат на занаят. Най-трудни са първите дни, докато семейството си намери квартира, в която да живее. Дори и след това обаче мъжът остава да спи в колата, за да пази стоката от крадци.